"Constatand ca, desi cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal, se emite prezenta decizie de neobiectiune privind operatiunea de concentrare economica constand in dobandirea controlului unic de catre Veka Holding GmbH asupra Gealan Holding GmbH si Gealan Dienstleistung GmbH", se arata in decizia institutiei, datata la finele lunii mai. 

Tranzactia dintre VEKA si Gealan a fost anuntata in martie, iar partile au convenit ca informatiile referitoare la achizitie sa ramana confidentiale. 

Andreas Hartleif, CEO-ul VEKA, a declarat la jumatatea lunii aprilie ca dupa aprobarea tranzactiei de catre autoritatile competente, grupul pe care il conduce intentioneaza sa dezvolte independent cele doua branduri. 

Astfel, VEKA intentioneaza sa pastreze Gealan in forma actuala, datorita pozitionarii pe segmente diferite pe pietele unde deruleaza activitati. 

Afacere de familie, VEKA are peste 3.600 de angajati in 25 de subsidiare pe trei continente si a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 793 milioane euro. Prin achizitia Gealan de la fondul de investitii Halder, VEKA isi va mari personalul cu 1.150 de angajati, iar cifra de afaceri anuala va trece de 1 miliard de euro. 

Fondul de investitii Halder, parte a companiei belgiene Gimv-Gruppe, a detinut pachetul majoritar de actiuni al Gealan intre anii 2002-2004 si a redevenit proprietarul grupului german in 2011, preluand pachetul majoritar de la Axa Private Equity, inregistrata in Franta. 

In Romania, grupul VEKA este prezent prin importuri, in vreme ce Gealan este si producator de profile din PVC, avand o fabrica in Bucuresti. Cele doua companii se numara printre principalii furnizori de profile din PVC de pe piata romaneasca.  Afacerile VEKA din Romania au crescut cu 7% anul trecut, la 16 milioane euro, iar rulajul Gealan Romania a stagnat la aproximativ 25 milioane euro. Vanzarile anuale de tamplarie izolanta din Romania sunt evaluate la aproximativ 300 milioane euro, din care segmentul de profile PVC acopera circa o treime.