Cel mai mare producator de bere din Japonia, Asahi Group Holdings, anunta, la finele anului trecut, ca va plati 7,3 miliarde de euro pentru operatiunile SABMiller din cinci state est-europene.

Tranzactia este cea mai mare achizitie de peste hotare a companiei nipone si cea mai recenta din Europa, a doua mare piata a Asashi.

Compania a anuntat ca vrea sa se pozitioneze ca jucator global pe piata berii si sa se concentreze in principal pe un portofoliu de branduri premium.

Incepand cu data de 1 aprilie 2017, noua companie functioneaza sub numele de Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL).

Anul trecut, gigantul Anheuser-Busch InBev a anuntat preluarea rivalului SABMiller cu suma de 104 miliarde de dolari, o tranzactie care va crea un gigant al pietei berii ce va domina 30% din piata mondiala de profil.

Pentru a obtine aprobarea autoritatilor de reglementare, SABMiller a decis sa isi vanda operatiunile din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, activele fiind evaluate la cinci miliarde de dolari.

Printre brandurile scoase la vanzare se afla Ursus (Romania), Pilsner Urquell (Cehia), Tyskie (Polonia), Dreher (Ungaria) si Topvar (Slovacia). Asahi a cumparat deja brandurile SABMiller din Europa Occidentala - Peroni si Grolsch - pentru 300 de miliarde de yeni, si ar putea fi interesat de extinderea prezentei sale pe piata europeana.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, cu brandurile Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's si Stejar.

Asahi Group Holdings are operatiuni in peste 100 de tari din intreaga lume, in productia de bere, a bauturilor alcoolice, a bauturilor racoritoare si a produselor alimentare. In industria berii, Asahi detine marci precum Asahi Super Dry, Peroni si Grolsch.