"Emisiunea de obligatiuni pe care emitentul o tranzactioneaza astazi, la BVB, are particularitati multiple. Romania este parte in actionariatul bancii, cu aproape 76 milioane de euro. (...) Fondurile colectate in aceasta emisiune de obligatiuni vor fi dirijate, toate, pentru finantarea economiei romanesti si a IMM-urilor. Este practic o continuare a ceea ce a facut banca pana acum, finantand si Agricover si Romcab si BT Leasing. Iata ca vorbim astazi, in mod real, de o finantare a economiei prin piata de capital", a mentionat Ursache. 

Potrivit acestuia, "ca urmare a finantarilor din piata economica romaneasca, la care adunam astazi si emisiunea de obligatiuni, Romania devine cel mai important pol de tranzactionare al bancii, in spatiul Uniunii Europene"

Banca Internationala pentru Investitii a atras 111 milioane de lei (25 milioane euro) prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de trei ani investitorilor calificati din Romania, la o dobanda de 4,1%, iar cele care vor fi emise in viitor ar putea avea o perioada de maturitate mai mare, de 5-7 ani.

Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 10.000 lei. 

Potrivit lui Denis Ivanov, vicepresedinte CA al BII, pana in prezent banca a acordat imprumuturi de 35 de milioane de euro companiilor din Romania, printre care se numara Agricover Credit IFN si Romcab. 

"Strategia noastra pana in 2017 prevede posibilitatea ca banca sa inceapa sa faca investitii de capital", a subliniat el. 

Banca Internationala pentru Investitii, cu sediul la Moscova, investeste doar in cele noua state membre ale sale, iar anul trecut a furnizat finantari de circa 150 de milioane de euro, majoritatea in Slovacia, Mongolia, Bulgaria si Romania.

Celelalte state in care este prezenta BII sunt Cuba, Cehia, Ungaria, Vietnam si Rusia.