Taylor a publicat miercuri o scrisoare deschisa in cotidianul financiar francez Les Echos, adresata ministrului responsabil de industrie, Arnaud Montebourg. Atacul sefului Titan International la productivitatea scazuta a angajatilor francezi ar putea relansa in Franta dezbaterea privind declinul competitivitatii tarii, scrie Financial Times, preluat de Mediafax.

"Angajatii francezi primesc salarii mari, dar lucreaza numai trei ore. Primesc o ora pentru pauze si pentru pranz, vorbesc trei ore si lucreaza trei. Le-am spus asta in fata angajatilor membri de sindicat. Mi-au raspuns ca asta este stilul francez!", a afirmat Taylor, presedinte si director general la Titan International.

Scrisoarea lui Taylor, datata 8 februarie, vine ca raspuns la tatonari din partea ministrului Montebourg privind un eventual interes al Titan, producator de anvelope pentru sectorul agricol, privind preluarea unor operatiuni de la fabrica Goodyear din Amiens, care urmeaza sa fie inchisa.

Sindicatul francez CGT, sustinut de comunistii francezi, s-a opus anul trecut preluarii de catre Titan. Montebourg spera ca producatorul american ar fi in continuare interesat de fabrica de la Amiens, dar a afirmat in februarie ca nu mai este cazul.

"Cat de prosti credeti ca suntem? Goodyear a incercat timp de patru ani sa salveze o parte a locurilor de munca de la Amiens, unele dintre cele mai bine platite, dar sindicatele si guvernul francez nu au facut altceva decat sa vorbeasca", a afirmat, in scrisoare, seful Titan, descriind sindicatele ca "nebune".

Franta se confrunta cu un val de inchideri de fabrici si concedieri in sectorul industrial de la castigarea alegerilor, in mai anul trecut, de catre actualul presedinte, Francois Hollande. Noul presedinte francez a intrat de mai multe ori in conflict cu companiile. Anul trecut, Hollande a acuzat producatorul de otel ArcelorMittal ca a mintit si a afirmat ca nu mai este binevenit in Franta. De asemenea, a criticat puternic grupul auto PSA Peugeot Citroën, confruntat cu probleme.

O parte din afirmatiile sefului Titan au venit insa ca raspuns la atacuri repetate ale lui Montebourg, care vrea ca UE sa adopte o pozitie mai dura in privinta protejarii comertului, in contextul importurilor ieftine din Asia.

"Companiile chineze livreaza anvelope in Franta - de fapt in toata Europa. in cinci ani, Michelin nu va putea produce anvelope in Franta. Franta isi va pierde afacerile din industrie, deoarece statul se implica tot mai mult. Fermierul francez vrea anvelope ieftine. Nu-i pasa daca acestea sunt din China sau India, iar guvernele acestor tari le subventioneaza. Titan va cumpara o fabrica din China sau India, va plati mai putin de un euro pe ora in privinta salariilor si va livra toate anvelopele de care are nevoie Franta. Puteti pastra asa-zisii muncitori", a spus Taylor.

Seful Titan a criticat si SUA, afirmand ca statul american "nu este mai bun decat cel francez". Titan a cheltuit milioane de dolari cu procese impotriva companiilor din China, din cauza ajutoarelor de stat, a adaugat seful companiei americane.