Ioan Niculae

Surprinzator, lista oamenilor de succes care investesc sau au investit in sportul romanesc s-ar putea deschide cu un nume putin cunoscut publicului consumator de fotbal. Este vorba despre Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra Ploiesti si fost investitor la Petrolul Ploiesti, cu o avere cifrata undeva in jurul valorii de un miliard de euro.

Studiind atat afacerile lui Ioan Niculae, cat si crampeiele din declaratiile de avere ale acestuia facute publice, nu poti observa altceva decat ca fotbalul este cel mult o ocupatie de week-end pentru patronul Astrei.

Cat a castigat Ioan Niculae din fotbal pana acum?

"Am un minus de 20 de milioane de euro si numai 12 milioane de euro costa stadionul si hotelul construit pentru Astra. Daca ma intrebati cand as putea sa-mi recuperez banii astia, o sa va raspund: Never! (niciodata, n.red.)", a declarat pentru incont.ro miliardarul.

Cu toate acestea, Niculae a adaugat ca va continua investitiile in fotbal.

"Am un proiect la Giugiu pentru un nou stadion, in parteneriat cu municipalitatea. Ma va costa numai stadionul circa 15 milioane de euro, dar vreau sa construiesc acolo de fapt un centru de afaceri, cu supermarketuri, galerii comerciale si asa mai departe, care sa produca bani", a explicat patronul echipei de fotbal Astra Ploiesti.

El a mai spus ca din banii rezultati ar urma sa fie finantata echipa din Giurgiu, care poarta deja denumirea de Astra.

"Am ales Giurgiu pentru ca de acolo sunt si in plus sunt si prieten cu primarul si imi pune la dispozitie terenul pentru stadion. Am si afaceri in Girugiu, asa ca a fost o alegere naturala", a explicat miliardarul.

Verdict: Minus 20 de milioane de euro, dar vrea sa mai investeasca!

Gigi Becali

Vrem, nu vrem, ne place sau nu ne place, orice lista a investitorilor din sportul romanesc va contine inevitabil si numele celui care a devenit celebru ca patron al Stelei.

De fapt, in privinta lui Gigi sau George Becali, aceasta este cam si singura certitudine. Ca fara sport, n-ar fi ajuns la fel de notoriu cum este in acest moment. Ca a castigat sau a pierdut la capitolul imagine, este discutabil. Daca e sa ne luam dupa diferitele sondaje date publicitatii, Becali este "persona non-grata" unanim recunoscuta.

Pe de alta parte, daca e sa intrebam pe strada 100 de oameni daca au auzit de el, probabil ca 99 ne vor raspunde afirmativ. Pana la urma, stiti cum se spune, ‘’any publicity is good publicity’’.

Din punct de vedere financiar, certitudinile sunt chiar mai putine. Ultimele topuri il dau pe George Becali ca detinator al unei averi in jur de 200 de milioane de euro. Daca il intrebi pe el, cu siguranta ca iti va enumera mult mai multe proprietati, in valoare de mult mai multi bani. Cifrele conteaza mai putin, intrebarea este cat a castigat sau a pierdut din fotbal.

23 de milioane de euro castigati doar din Champions League, din care se scad pierderi de 9 milioane de euro din transferuri in ultimii patru ani. Asta la prima strigare.

Daca adaugam insa vanzarile, sector in care Steaua domina pe plan intern, vanzarile de bilete si abonamente, echipa bucurandu-se de stadioane pline aproape meci de meci pana in 2009 sau castigurile din drepturi de televizare, ajungem la un plus considerabil.

Verdict: Pe plus. Si din punct de vedere financiar, dar si din punct de vedere al notorietatii.

George Copos

Autor al celebrului dicton ‘’singur impotriva tuturor’’, patronul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, are, in spatele mastii pe care o afiseaza la orice aparitie publica, o avere cifrata in jurul a 180 de milioane de euro.

Din punct de vedere mediatic, patronul Rapidului a avut in mod evident de castigat, intrand in politica dupa ce a ‘’activat’’ mai intai in fotbal si ajungand pentru scurta vreme chiar si vicepremier.

Din punct de vedere al investitiilor in fotbal, Copos a fost intotdeauna cunoscut ca un om extrem de chibzuit, fiind calificat chiar zgarcit de anumite voci.

El este criticat de acestia pentru salariile mici, sub nivelul altor granzi, transferurile putin costisitoare, jucatorii crescuti in curtea clubului, iar la nivel de infrastructura pentru putinele investitii din ultimii ani.

La capitolul venituri, Copos a avut de castigat din vanzari spectaculoase de jucatori, cum au fost cazurile lui Daniel Niculae, Sapunaru sau Ionita, participari in cupele europene, culminand cu un sfert de finala in defuncta Cupa UEFA.

Gurile rele mai vorbesc si despre castiguri din anumite "tepe" aplicate diversilor parteneri de-a lungul timpului, cum ar fi Jean Valvis sau Fahti Taher.

Intrebat de incont.ro cat a castigat din fotbal, George Copos a declarat ca nu a avut niciun castig, ci doar pierderi de "40 de milioane de euro".

"Astia sunt banii pierduti de mine in fotbal: 40 de MILIOANE DE EURO! Sunt constient ca nu o sa-i mai pot recupera niciodata. Gata, nu mai am cum sa-i recuperez", a explicat George Copos.

Verdict: Minus 40 de milioane de euro, potrivit propriilor declaratii. Altfel, a castigat. Din toate punctele de vedere!

Adrian Porumboiu
 
Poate cel mai vocal patron de fotbal dupa Gigi Becali, principalul investitor de la FC Vaslui are o avere cifrata in jurul a 150 de milioane de euro.

Nici pentru Adrian Porumboiu, ca si pentru cei trei mai sus mentionati, fotbalul nu reprezinta singura activitate.

Diferenta dintre el si ceilalti trei este ca el e singurul care a mai avut legaturi cu sportul inainte de a investi. Si poate de aceea, Adrian Porumboiu se poate considera cel mai "napastuit" dintre cei patru.

Porumboiu a facut investitii masive, in special in ultimii doi ani, in care s-au platit si se platesc salarii mult peste nivelul Ligii I, investitii in infrastructura, dar si bani pentru pregatirea copiilor si a juniorilor.

La capitolul venituri, in schimb, patronul Vasluiului nu se poate lauda cu mare lucru: inca nicio participare in cupele europene mai departe de fazele preliminarii, vanzari de jucatori la preturi avantajoase nici atat, iar venituri din bilete, abonamente sau marketing la un nivel "liliputan".

Verdict: Pe minus. Si din punct de vedere financiar, dar si din punct de vedere al notorietatii.

Dumitru Bucsaru

Prezenta insolita intr-o enumerare a oamenilor de top din sport, fostul investitor al Unirii Urziceni nu se poate lauda decat cu o avere de 20-22 de milioane de euro.

Bucsaru se detaseaza insa fata de ceilalti afaceristi de pana acum atat prin discretia afisata in fata presei, dar si prin rapiditatea cu care a intrat, a castigat si a iesit din fotbal.

Cifrele sunt zdrobitor in favoarea sa, investitiile de la Urziceni fiind extrem de mici, iar veniturile foarte consistente. 17 milioane de euro din Liga Campionilor, in jur de 6-7 milioane din transferurile din aceasta vara, alte aproximativ 3 milioane din drepturi de televizare. Rezultatul? Unul de cateva ori mai mare decat suma banilor investiti!

Verdict: Pe plus!

Sebastian Ghita
 
Pentru ca sportul romanesc nu inseamna doar fotbal (sic!) si pentru ca au fost oameni de afaceri care au avut curajul sa investeasca si in alte discipline, Sebastian Ghita nu putea lipsi din aceasta enumerare.

Omul care a devenit extrem de vizibil in ultimele zile prin preluarea managementului de la Realitatea Media, are sub aripa inca de acum sase ani si echipa de baschet din Ploiesti si sa nu uitam ca a reusit sa cladeasca un nume de la zero.

A investit, conform spusele lui, in jur de 10 milioane de euro, bani care s-au transformat in performante remarcabile pentru baschetul romanesc. Buna organizare si strategia il fac pe Sebastian Ghita sa afirme ca "baschetul" va ajunge sa se autofinanteze in maximum 5 ani.

Verdict: Pe plus din punctul de vedere al notorietatii, construindu-si o imagine de om cerebral si pasionat de sport si pe zero din punct de vedere financiar, fiind greu de crezut ca dintr-un sport in care se invart sume extrem de mici in Romania, Sebastian Ghita s-a putut alege cu profit.

Constantin Cazacu
 
La parametrii diametral opusi de Sebastian Ghita se situeaza Constantin Cazacu, presedintele sectiei de handbal Steaua Bucuresti.

Comparat de multe ori cu Gigi Becali, coleric, lipsit de tact in fata presei si iute de manie, Cazacu a reusit cateva performante remarcabile la Steaua, dar a si cauzat numeroase neplaceri handbalistilor de acolo. In vara trecuta, bunaoara, toti jucatorii de la echipa mare a Stelei au fost vanduti, sub pretextul crizei economice si a dorintei de recuperare a cheltuielilor facute pana in acel moment.

Verdict: Pe zero, plusul timid obtinut pe plan financiar fiind contrabalansat de minusul obtinut pe planul notorietatii si al imaginii publice.

Concluziile sunt multe si nu sunt deloc simple de tras. Avem exemple care ne spun ca se poate castiga din sport, avem exemple care ne spun ca se poate si pierde. Avem oameni cerebrali, cu strategii si planuri bine puse la punct care au izbandit, dar si oameni cu strategii care sunt cel putin aparent fara cap si coada, care au actionat dupa impuls. Unii totusi au reusit sa aiba succes si asta. Poate ca in definitiv si la urma urmei, ar fi vorba si in sport, ca si in atatea alte domenii de business, de sansa, de inspiratie si de alegerea momentului.