In primul semestru al anului trecut, SIF Muntenia a inregistrat venituri de 71,3 milioane de lei si un profit de 37 de milioane de lei. 

Compania avea in portofoliu la finele lunii iunie actiuni cotate in valoare de 773 milioane de lei, fata de 781 milioane de lei in iunie anul trecut si 842 milioane de lei la finele anului trecut. 

"In primul semestru din 2014, activitatea de vanzari/cumparari in subportofoliul acțiuni cotate a fost foarte intensa, in urma investirilor/dezinvestirilor, valoarea acestei pozitii a variat intre un maxim de 902 milioane de lei la finele lunii februarie și un minim de 773,2 mil lei la finele lunii iunie", potrivit raportului transmis de SIF Muntenia BVB. 

Portofoliul de actiuni necotate era evaluat la sfarsitul semestrului la 169,34 milioane de lei, in scadere de la 208,7 milioane de lei in urma cu un an.

Societatea de investitii financiare a vandut integral participatia detinuta la Erste Bank (EBS), care reprezenta 17,4% din activul total in primul semestru al anului trecut la zero in acest an, in conditii de profitabilitate, se arata in raport. 

Totodata, expunerea pe BRD- GSG (BRD) s-a redus in primul semestru al acestui an de la 3,67% la 0,53% din capitalul bancii. Ponderea acestei participatii in activul total al SIF Muntenia a scazut de la 20,51% in primul semestru din 2013 la 2,93% in 2014. 

SIF Muntenia a cumparat in acest interval o participatie semnificativa la Banca Transilvania. La inceputul anului 2014, SIF Muntenia avea o detinere de 0,21% din capitalul Banca Transilvania. Dupa tranzacțiile derulate in trimestrul al doilea, atat de cumparare, cat și de vanzare, participatia a ajuns la 3,7247%. 

In sectorul financiar nebancar au fost cumparate pachete de actiuni la SIF Banat Crisana (2,53%), SIF Moldova (4,92%), și SIF Oltenia (3%) si a continuat consolidarea participației la SSIF Broker Cluj.

In sectorul energetic, SIF Muntenia a derulat tranzactii atat de cumparare, cat si de marcare a profitului cu actiuni OMV Petrom (SNP), ajungand la o participatie de 0,04% la sfarsitul primului semestru. Compania a vandut pachetul de actiuni detinute la Romgaz (SNG) si o parte din titlurile Transgaz (TGN), iar in iunie a cumparat actiuni reprezentand 0,83% din Electrica la finalizarea ofertei publice initiale.  Totodata, a derulat in prima parte a acestui an o oferta de preluare obligatorie de actiuni Biofarm (BIO), in urma careia a juns la o participatie de 51,7%. La sfarsitul anului trecut, SIF Muntenia avea 33% din actiiunile Biofarm.

Veniturile SIF Transilvania au scazut drastic in primul semestru, la 19,3 milioane de lei

Veniturile SIF Transilvsania (SIF3) au scazut in primul semestru, la 19,27 milioane lei (4,3 milioane euro), de la 215,44 milioane lei in primele sase luni anul trecut, dupa ce vanzarile de actiuni s-au redus de peste 40 de ori, la 4,43 milioane lei (1 milion euro). 

SIF Transilvania a incasat in prima jumatate a anului trecut 189,7 milioane de lei din investitii financiare cedate.

Societatea a vandut in perioada respectiva pachete de actiuni importante, precum 0,25% din titlurile Erste si 0,29% din actiunile Fondului Proprietatea. 

In primele sase luni din acest an, cea mai mare parte a veniturilor o constituie incasarile din dividende si actiuni emise din incorporarea profitului, in valoare de 13,24 milioane de lei (3 milioane de euro), fata de 13,67 milioane de lei in urma cu un an. 

SIF Transilvania a atras din vanzarea de titluri doar 4,43 milioane de lei, fata de 40 de milioane de lei cat avea planificat. Veniturile totale pentru primul semestru au fost estimate la 61 de milioane de lei, de peste trei ori nivelul realizat. 

Cheltuielile au scazut de cinci ori, mai lent decat veniturile, de la 52 de milioane de lei la 10,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro), se arata in raporult transmis BVB. 

Costurile au scazut ca urmare a vanzarilor reduse de titluri, in scadere de la 32,3 milioane de lei in prima jumatate a anului trecut la 730.000 de lei in acest an, dar si ca urmare a scaderii cheltuielilor cu personalul, de la 14,4 milioane de lei la 5,9 milioane de lei. 

SIF Transilvania a obtinut profit net de 8,5 milioane de lei (1,9 milioane de euro), dupa un castig net de 140,3 milioane de lei in prima jumatate a anului trecut. 

Societatea avea, la sfarsitul lunii iunie, un activ net de 1,155 miliarde de lei, fata de 1,008 miliarde de lei in aceeasi luna a anului trecut si 1,077 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de AGA, SIF Transilvania mizeaza in acest an pe un profit de 50,8 milioane lei, de 3,7 ori sub castigul de anul trecut, ca urmare a incetinirii vanzarii de participatii din portofoliu si a cresterii costurilor suportate odata cu vanzarea unor active. Compania a consemnat anul trecut un profit de 189,6 milioane lei, cu 11% sub recordul din 2012, de 212,2 milioane lei. 

Pentru acest an, societatea de investitii financiare estimeaza ca va obtine 185 milioane lei din vanzarea de participatii din portofoliu, aproape la jumatatea incasarilor de anul trecut, de 327 milioane lei.