Tranzactia este prima super fuziune de peste un deceniu si va reduce decalajul dintre Shell si ExxonMobil, care ramane cea mai mare companie listata de petrol si gaze naturale la nivel mondial, cu o capitalizare de piata de 337 miliarde dolari.  

In urma achizitionarii BG Group, capitalizarea de piata a Shell a urcat la 177 miliarde dolari, iar grupul anglo-olandez si-a adaugat noi active pe plan global, care-i ofera mai multa flexibilitate, pentru a face fata declinului pretului la titei, potrivit Barclays Plc.  

La Bursa de la Londra, actiunile Shell au urcat luni cu 1,1%.  

Prin aceasta tranzactie, Shell va avea acces la proiectele BG din Brazilia, estul Africii, Australia, Kazahstan si Egipt, inclusiv la unele dintre cele mai ambitioase proiecte din lume referitoare la gazele naturale lichefiate (LNG).  

Declinul pretului la titei, majorarea productiei de la zacamintele de gaze de sist din SUA si decizia Arabiei Saudite de a nu reduce productia de titei au creat un mediu similar cu cel din anul 2000, cand au avut loc mai multe fuziuni si achizitii in industria energetica. De atunci, British Petroleum a achizitionat rivalele Amoco si Arco, Exxon a cumparat Mobil, iar Chevron a fuzionat cu Texaco.