Inainte de 1989, 1.200 de angajati, risipiti pe 60 de hectare de sere, trimiteau anual la export 9 milioane de tone de flori. Alte 200.000 de tone de legume luau calea aprozarelor romanesti. Sunt cifrele din anii de glorie ai "Serelor Codlea". Acestea au fost infiintate de sasi, in secolul al XIX-lea, cu ajutorul olandezilor.
 
"Prin septembrie scoateau rosii la un pret derizoriu si toata lumea din Codlea mergea cu carucioare cu carute, cumparai rosii la nimic. Unde mergeai in tara asta si ziceai ca esti din Codlea nu mai voia nimeni trei fire de garoafe, era cu snopul", declara Achim Vladau, fost angajat Serele Codlea.
 
Dupa Revolutie, halele au intrat in administrarea statului. In 2000, cand inca aduceau un profit substantial, au fost vandute unei societati private din Dolj detinuta de Maria Shutz, supranumita si "Regina serelor". Fostii angajati spun insa ca noul proprietar nu a facut investitii, iar ulterior au inceput concedierile.
 
"S-a desfintat tot si a ramas atata lumea fara loc de munca. 15 ani am lucrat la sere Coldea si mai munceam daca nu se privatiza si nu se strica",
spune un fost angajat.
 
Prapadul de la Codlea a intrat in atentia procurorilor DNA, care au acuzat-o pe Maria Schutz de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa. In 2007, aceasta a fost trimisa in judecata si, dupa sase ani de procese, Tribunalul Bihor a condamnat-o la 12 ani de inchisoare cu executare. Insa, Curtea de apel din Oradea a decis in urma cu o luna rejudecarea dosarului. In tot acest timp, serele au disparut pur si simplu de pe fata pamantului.

Maria Schutz nici nu vrea sa mai auda de serele in care a promis ca va investi un milion de dolari. Refuza sa faca orice comentariu.

In dosarul ce urmeaza sa fie rejudecat la Oradea sunt implicati si trei fosti sefi din Agentia Domeniilor Statului, cei care s-au ocupat de privatizarea serelor Codlea. Prejudiciul adus bugetului de stat depaseste 5 milioane de euro.