Potrivit liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev, miercuri, la sediul Ministerului Economiei, a avut loc o discutie la care au participat parlamentari valceni, prefectul Mircea Nadolu, presedintele Consiliului Judetean, Ion Cilea, administratorii judiciari si sefii sindicatelor, precum si ministrul Andrei Gerea.

"A fost o intalnire utila, au fost discutii utile in care ministrul Andrei Gerea a promis ca in doua saptamani va veni la Ramnicu Valcea, iar in acest interval de timp se va realiza un tablou complet al creditorilor, iar ulterior se va infiinta societatea Oltchim II. Azi (n.r. - miercuri) s-a decis ca directorul general al Oltchim sa fie inginerul Marian Parvu, cel care a condus pana in prezent platforma petrochimica Bradu de la Pitesti, acesta inlocuindu-l pe Mihai Talpasan, care este acum adjunct. A fost o intalnire utila", a declarat Corneliu Cernev.

In cadrul intalnirii au fost abordate teme privind acordarea pana in 30 noiembrie a drepturilor salariale restante pentru angajatii mentinuti in activitate si a drepturilor salariale si platilor compensatorii, conform contractului colectiv de munca, pentru persoanele disponibilizate din combinat si preluarea personalului care asigura serviciile de mentenanta de la societatea Mentchim, unitate externalizata, cu capital integral al Oltchim.

De asemenea, s-a discutat despre reducerea cheltuielilor neeconomice prin diminuarea numarului de directori de la 21 la maximum 8 si a excesului de servicii puse la dispozitia acestora, respectiv autoturisme, oficii de secretariat si protocol, revizuirea in regim de urgenta si imbunatatirea planului de reorganizare pentru functionarea societatii Oltchim in sistem integrat cu rafinaria Arpechim Pitesti, conversia in actiuni a creantelor Electrica, AVAS, CFR Marfa, Salrom, asigurarea capitalului de lucru in valoare de 50 milioane euro pentru repunerea in functiune si atingerea parametrilor productivi in instalatiile de care depind rentabilitatea.

La sfarsitul lunii iulie, Oltchim a trimis in somaj tehnic 715 salariati, pana la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru si functionarii la capacitate redusa a instalatiilor. Totodata, combinatul si-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie - 8septembrie, pentru angajatii apartinand Directiei Petrochimice.

Ca urmare a acestei decizii, sindicalistii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta sa desemneze o comisie de analiza si decizie la nivelul combinatului, sustinand ca administratorii judiciari "au deosebita placere sa duca Oltchim la faliment prin concedieri colective, somaj tehnic si nefunctionarea instalatiilor".

In luna iunie, peste 900 de salariati de la Oltchim - 605 de la Ramnicu Valcea si 327 de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti - au fost disponibilizati, numarul angajatilor ajungand la 2.330.