Șefa OMV Petrom, despre extracția a gazelor din Marea Neagră: “Noi vrem să mergem mai departe, dar este nevoie de modificarea legii”
Christina Verchere, CEO OMV Petrom
OMV Petrom vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere.
"Legat de Neptun Deep, noi vrem să mergem mai departe şi este o resursă descoperită şi evaluată. Sfera de dezvoltare a fost agreată şi noi, acum, încercăm să înţelegem partea fiscală şi legislativă. Este nevoie de modificări legislative pentru a asigura stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor. Am mai vorbit despre aceste lucruri şi înainte şi nu s-au schimbat, dar acum există un sentiment de urgenţă. Şi înainte de COVID s-a schimbat contextul, dar acum se schimbă şi mai mult, pentru că există aspecte cheie legate de competitivitatea pe piaţa gazelor în Europa şi posibilitatea de a atrage bani şi investiţii într-un context global dificil. Asta înseamnă că trebuie să ne mişcăm repede. Timpul nu este de partea noastră. Încurajez autorităţile române să facă progrese în acest sens", a spus Christina Verchere, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele financiare ale grupului.
Şeful OMV Petrom consideră că industria de petrol şi gaze poate fi un contributor semnificativ la motorul economic al ţării, mai ales pe termen mediu şi lung.
"Aceasta este natura sectorului nostru: avem investiţii foarte mari, care contribuie la relansarea economică. Există trei domenii: trebuie să revenim la piaţa liberalizată de gaze, care este planificată pentru această vară. Am fost în dialog şi am susţinut acest program, astfel încât să îmbunătăţim lichiditatea pieţei de gaze. În acelaşi timp, vrem să avem un mecanism pentru a-i susţine pe consumatorii vulnerabili. În al doilea rând, vorbim despre taxarea suplimentară. Pe baza studiilor am arătat că sistemul fiscal din România nu este competitiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul gazelor. România are un nivel de trei ori mai mare în 'onshore' şi de cinci ori mai mare în 'offshore' faţă de restul Europei, iar situaţia trebuie să se îmbunătăţească. Aceasta a fost mereu o provocare în industria de petrol şi gaze. Şi Legea offshore. Avem o oportunitate imensă cu Neptun Deep şi Marea Neagră. Este vorba despre investiţii private, nu despre bani de la sectorul public şi, de aceea, autorităţile române trebuie să pună pe agenda de lucru acest subiect pentru a merge mai departe", a subliniat Christina Verchere.
Tot miercuri, directorul general de la grupul austriac OMV, Rainer Seele, a declarat într-o teleconferinţă cu analiştii că decizia finală de investiţie în proiectul Neptun din Marea Neagră este aproape sigur că nu va fi luată în acest an, ci abia în 2021, deoarece foarte multe depind de existenţa unei legislaţii offshore adecvate în România.
În plus, grupul american ExxonMobil şi-a anunţat decizia de a-şi vinde participaţia de 50% pe care o deţine la proiectul Neptun, iar Rainer Seele spune că trebuie să aştepte să vadă care este rezultatul acestui proces de vânzare.
"Dacă totul se întâmplă la timp, atunci vom putea lua decizia finală de investiţie anul următor", a spus Seele.
OMV Petrom este partener în proiectul Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil, care şi-au anunţat anul trecut intenţia de a se retrage din România.
În luna februarie, Christina Verchere declara că, în cazul în care nu se schimbă Legea offshore, "când" scoatem gazele din Marea Neagră se va transforma în "dacă".
"Activitatea noastră este influenţată de piaţă şi de reglementări şi avem nevoie de un cadru legal prietenos investiţiilor, care este cerinţa-cheie pentru investiţiile noastre viitoare. Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020 şi declaraţiile cu privire la modificarea Legii offshore. Însă, pentru a ridica barierele care stau în calea dezvoltării proiectului Neptun Deep, în următoarea perioadă trebuie făcuţi paşi concreţi în acest sens. Neptun Deep este o descoperire care asigură securitatea energetică a României. Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată", spunea Verchere, la începutul anului.
Ea a amintit condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi luată decizia de dezvoltare a proiectului Neptun Deep.
"Stabilitate, o piaţă a gazelor liberalizată şi existenţa unei infrastructuri-cheie. OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piaţă liberalizată, aşa că acest lucru este binevenit. Şi avem nevoie de modificări ale Legii offshore. Înţelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că, în ceea ce priveşte (dezvoltarea proiectului din - n. r.) Marea Neagră, se pune întrebarea 'când?', deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României", a precizat Verchere.
Şefa OMV Petrom a subliniat că, fără modificarea Legii offshore, extracţia gazelor din Marea Neagră nu mai este o certitudine.
"Dar vedem că se schimbă contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este în creştere, vedem discuţiile cu privire la finanţarea unor proiecte de acest gen. În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la 'când' la 'dacă', ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România. Recomandăm autorităţilor să facă schimbările de care avem nevoie, astfel încât să putem merge mai departe, să începem acest proiect şi să aducem, în cele din urmă, gazul în România şi veniturile statului care vin odată cu acesta", a arătat ea.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Pe acelasi subiect: