Seful UniCredit: "Multi oameni de afaceri isi omoara singuri afacerile, decapitalizand firmele"
Rasvan Radu. Sursa foto: Mediafax
Multi oameni de afaceri isi omoara singuri afacerile, decapitalizand firmele, care nu mai sunt solvabile pentru a accesa credite, bancile finantand, de regula, nevoile curente si investitiile, nu si deficitul de capitalizare, a declarat, joi, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Rasvan Radu.
"Sistemul bancar nu poate inlocui prin credite nevoia de capital. Firmele au nevoie de recapitalizare. Dar dupa ce a inceput criza, in multe firme nu doar ca nu s-au adus capitaluri, dar actionarii au retras bani, au decapitalizat firmele (...) Firmele nu mai au aceleasi cifre de afaceri, sunt supraindatorate. Au facut investitii in active care n-aveau nicio legatura cu domeniul lor de activitate (...) Exista multi oameni de afaceri care-si omoara singuri business-ul. Asa cum exista si oameni de afaceri care trag din greu sa-si salveze afacerile", a spus Radu, potrivit Mediafax.
Presedintele executiv al UniCredit Tiriac aratat ca acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu exista cerere de credit solvabila, mai ales in conditiile in care cifrele din bilanturile bancilor, dar si planurile de afaceri, arata scaderi de la an la an, iar gradul de indatorare este in multe cazuri ridicat in raport cu capitalurile si activele din patrimoniu.
"Daca nu aduci capital, ba, mai mult, tragi banii din companie, afectezi nu doar compania, care intra in final in insolventa, dar si lantul de parteneri, furnizori si clienti", a adaugat Rasvan Radu.
El crede ca cererea de credit nu-si va reveni decat atunci cand cresterea economica va fi resimtita mai larg, nu doar in bilanturile firmelor care fac exporturi si a celor care activeaza in agricultura, iar ulterior in consum.
Radu spune ca principalele cai de relansare a economiei, consumului si creditarii sunt investitiile straine, absorbtia fondurilor europene si investitiile publice, care sa creeze ulterior masa critica necesara si pentru o relansare a salariilor.
Seful UniCredit Tiriac Bank a explicat ca banca are resurse pentru finantare, mai ales ca liniile de la banca-mama si imprumuturile de la institutile financiare internationale au crescut anul trecut la 1,9 miliarde euro.
Potrivit lui Rasvan Radu, cresterea masiva de provizioane de anul trecut a fost rezultatul unei analize riguroase a intregului portofoliu, incluzand reevaluarea colateralului, pentru a se alinia strategiei pe urmatorii cinci ani elaborata de grupul italian, care presupune inceperea unui cilcu de crestere.
El a aratat ca banca va incepe un amplu proces investitional, doar pentru acest an fiind programate investitii de 91 miloane lei, in principal in sisteme IT si dezvoltarea canalelor multi-chanel. La fel ca si in anii anteriori, UniCredit Tiriac va capitaliza profitul aferent anului 2013. Creditele brute au crescut anul trecut cu 1,8%, la 17,6 miliarde lei, iar la nivel consolidat cu 8,2% la 18,8 miliarde lei.
Anul trecut UniCredit Tiriac a preluat portofoliul de retail de la RBS Bank Romania, in volum de 1,3 miliarde lei. Potrivit lui Rasvan Radu, rata de neperformanta pe portofoliul preluat de la RBS este nesemnificativa, in timp ce la nivelul bancii se inregistreaza o cota de nepeformanta de 17%, sub nivelul pe sistem, de peste 21%.
Profitul net individual al UniCredit Tiriac a scazut anul trecut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub castigul raportat la noua luni, in conditiile in care provizioanele la nivelul grupului au urcat in ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.
UniCredit Tiriac Bank a anuntat in noiembrie 2013 ca a realizat in primele noua luni de anul trecut un profit net de 213 milioane lei, in conditiile care provizioanele la nivel consolidat totalizau 432 milioane lei. La finele anului trecut, banca a inregistrat provizioane de 744 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere de 312 milioane lei in ultimul trimestru.
Activele totale ale bancii s-au plasat la nivelul de 27,5 miliarde lei (6,1 miliarde euro) in crestere cu 9,6% fata de decembrie 2012, fata de o scadere de aproximativ 1% la nivelul sistemului bancar. Cota de piata la active a crescut la 7,6% fata de 6,9% la finele lui 2012, ceea ce plaseaza banca pe locul al patrulea, iar la nivel consolidat s-a stuat la 7,9%, locul trei.
Pe segementul de creditare, UniCredit si-a majorat cota de piata de la 7,2% la 7,7%, iar la nivel consolidat la 8,2%.
UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net consolidat de 87,7 milioane lei dupa interesul minoritar.
Veniturile operationale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfarsitul anului 2013. Cheltuielile operationale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro), iar profitul operational a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro). Provizioanele pentru credite au atins nivelul de 744 milioane lei (168,3 milioane euro).
Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 10,6% a finantarilor acordate IMM-urilor, de cresterea cu 18,4% a creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice si de cresterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.
UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul 2013 cu un numar de 188 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor pentru banca si UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169.
In ianuarie 2014, banca a achizitionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, pastrand in continuare pachetul de 20% din actiunile UniCredit Leasing Corporation.
Proiectul de reorganizare a activitatii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majoritatii entitatilor de leasing ce isi desfasoara activitatea in Romania de la Holding catre UniCredit Tiriac Bank SA a fost aprobat la inceputul anului 2014 urmand ca, odata finalizat, entitatile controlate fie direct, fie indirect sa fie incluse in perimetrul de consolidare in 2014.
Pe acelasi subiect: