Scrisoarea oamenilor de afaceri catre Guvern: “Va rugam sa mai adunati o data incasarile bugetare din ianuarie si februarie si sa faceti regula de trei simpla”
Incasari, taxe, buget, economie
Reprezentantii organizatiei Romanian Business Leaders propun Guvernului un exercitiu de imaginatie, in timpul caruia ii roaga pe premier si pe ministri sa se puna in pielea antreprenorilor din Romania, care trebuie sa aplice legislatia elaborata de Executiv.
“Aveti in maini cel mai fragil buget din Uniunea Europeana. Romania are cea mai mica pondere a veniturilor publice in PIB (24,7%) si este foarte probabil ca veniturile bugetare sa se prabuseasca din 2018, odata cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adica tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astazi in Romania”, se arata in scrisoarea antreprenorilor.
Oamenii de afaceri din Romania mai spun ca atunci cand afacerile devin nesustenabile, locurile de munca ale angajatilor lor sunt puse in pericol. Dand ca exemplu propunerile de majorare a salariilor in sectorul public, Romanian Business Leaders considera ca aceatsa va fi o piedica suplimentara pentru a pastra angajatii in companii.
“Nu avem nevoie de piedici suplimentare si de reguli schimbate in timpul jocului. Fara indoiala, sustinem cresterea salariilor in sectorul public, ca mod de a atrage buni profesionisti. Dar nu puteti creste salariile daca va uitati sincer la performanta din sistemul public. Suntem primii suporteri ai cresterii salariilor bugetare, cat timp vin cu evaluarea performantei, scaderea personalului bugetar si incadrarea intr-un buget fix total”, se arata in scrisoarea Romanian Business Leaders.
Potrivit organizatiei, in prezent, in Romania, muncesc 5,2 milioane de oameni, din care aproape jumatate (2,5 milioane de angajati) lucreaza in firme private romanesti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). In acelasi timp, in sectorul bugetar lucreaza 1,2 milioane de oameni care castiga un salariu mediu de 2.300 de lei.
“Prin legea salarizarii unitare pe care o promovati zilele acestea, in urmatorii patru ani, media salariului in sectorul public urmeaza sa urce cu 56%. Si atunci, va intrebam: cum aveti grija, de fapt, de soarta platitorilor de taxe din Romania, din ai caror bani platiti salariile promise? Ati afirmat public ca aveti grija de antreprenorii autohtoni. Ne intrebam daca nu cumva chiar ei vor plati factura. Va rugam sa mai adunati o data incasarile bugetare din ianuarie si februarie si sa faceti regula de trei simpla”, conchid oamenii de afaceri din Romania.
Datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca veniturile bugetului general consolidat au fost in ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici fata de ianuarie 2016. Incasarile din TVA au inregistrat o scadere dramatica fata de ianuarie 2016, cu 24,8%.
Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Executia bugetara s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), in scadere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) in ianuarie 2016.
Pe de alta parte, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu a declarat ca salariile din mediul bugetar vor creste, in medie, cu 56%, in urmatorii 4 ani.
Pe acelasi subiect: