Situatia actuala din Ungaria mai degraba alunga investitorii, decat sa ii atraga. Nici declaratia recenta a premierul Victor Orban, conform careia statul ar trebui sa detina jumatate din bancile straine din tara, nu ajuta prea mult. Romania, de asemenea, nu are cea mai buna reputatie in acest moment, lucru care se vede si din eforturile Uniunii Europene de a nu permite locuitorilor acestei tari sa calatoreasca liber. Statul este considerat un loc al coruptiei si infractiunilor, doi factori care contribuie la decizia a tot mai multi cetateni de a pleca sa isi incerce norocul in vest”, se arata in articol.

Pe de alta parte, sursa este extrem de elogioasa la adresa Slovaciei, despre care spune ca este cel mai bun candidat, mai ales ca trei mari producatori auto isi desfasoara deja cu succes activitatea in tara. Alte avantaje pentru venirea BMW in Slovacia sunt forta de munca ieftina, muncitorii bine calificati si stabilitatea politica.

Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca una dintre marile companii germane din industria auto va deschide o fabrica in Romania, board-ul firmei urmand sa adopte o decizie finala in acest sens.

"Zilele trecute, in sedinta de guvern, pe lista confidentiala pentru ca asa a fost intelegerea, am aprobat un memorandum de intelegere cu una din cele mai mari si mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrica in Romania. Nu stiu daca e cea mai mare, dar poate ca e una din cele mai faimoase. Intelegerea dintre noi este sa anuntam impreuna acest lucru", a spus prim-ministrul in cadrul unei emisiuni televizate.

Intrebat in ce domeniu va investi aceasta companie, premierul a aratat ca este vorba de un domeniu "foarte drag" Romaniei, in care lucreaza deja doi mari producatori importanti. Intrebat daca este vorba de domeniul auto, Victor Ponta a raspuns: "Doamne ajuta sa putem sa dam impreuna aceasta stire". El a precizat ca investitia va fi anuntata imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie in acest sens.

In prezent, companiile care produc autoturisme in Romania sunt Dacia Renault si Ford.