Rezervările Uber au crescut, iar pierderile s-au redus în trimestrul al doilea. Compania din San Francisco pare să fi depășit scandalurile de hărțuire sexuală și furt de secrete
Uber
Rezervările atrase de Uber au crescut, iar pierderile s-au redus în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, date care arată că se îndreaptă spre profitabilitate, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Reducerea pierderilor reflectă eforturile Uber de a ţine sub control cheltuielile mari pentru subvenţionarea şoferilor şi clienţilor, chiar dacă este concurată intens pe pieţe precum Asia de Sud.
Compania din San Francisco a anunţat că a pierdut 645 de milioane de dolari în trimestrul al doilea, cu 9% sub pierderile de 708 milioane de dolari din primul trimestru şi cu 35% sub nivelul de 991 de milioane de dolari consemnat în trimestrul patru al anului trecut. Pe ansamblul anului 2016, Uber a pierdut apoximativ 3 miliarde de dolari.
Uber este o companie privată şi nu este obligată să publice rezultatele financiare, dar la începutul acestui an a început să ofere informaţii referitoare la performanţe, prin dezvăluirea anumitor date.
Creşterea în continuare a rezervărilor sugerează că operaţiunile de bază ale Uber au depăşit impactul scandalurilor în mijlocul cărora s-a aflat compania. Mărimea pierderilor este totuşi fără precedent în Silicon Valley, iar directorii companiei au refuzat să ofere un orizont de timp pentru trecerea pe profit.
Uber s-a confruntat cu acuzaţii de hărţuire sexuală, un proces legat de furtul de secrete comerciale şi o investigaţie federală penală, referitoare la utilizarea unui soft pentru evitarea controalelor autorităţilor de reglementare.
Unii investitori au privit cu scepticism evaluarea Uber la 68 de miliarde de dolari, iar patru fonduri de investiţii au anunţat în această săptămână că au reevaluat în scădere valoarea acţiunilor Uber din portofoliile lor cu până la 15%.
Rezervările brute atrase de Uber în trimestrul al doilea au atins 8,7 miliarde de dolari, faţă de 7,5 miliarde de dolari în primul trimestru. Numărul călătoriilor efectuate de şoferii Uber a urcat cu 150% faţă de intervalul similar al anului 2016, cea mai puternică creştere având loc pe pieţele aflate în dezvoltare.
Datele includ cursele efectuate în Rusia, unde Uber a fuzionat luna trecută cu compania concurentă Yandex.
Veniturile nete ajustate, care includ reducerea tarifelor curselor, au crescut la 1,75 miliarde de dolari, de la 1,5 miliarde de dolari.
Începând din 2010, Uber a atras peste 15 miliarde de dolari de la investitori, ceea ce i-a permis să opereze cu pierderi semnificative. Compania a precizat că deţine rezerve bancare de 6,6 miliarde de dolari, faţă de 7,2 miliarde de dolari în primul trimestru.
Pe acelasi subiect: