Amenda aplicata Alro este de aproape de 21,24 milioane de lei (aproape 4,7 milioane de euro), reprezentand 1,05% din cifra de afaceri realizata in 2014, iar compania precizeaza, in context, ca va analiza toate masurile legale necesare.  

"Alro SA, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa Centrala si de Est, isi reafirma pozitia potrivit careia a avut o relatie comerciala corecta cu Hidroelectrica, conforma cu toate prevederile legale care reglementeaza sectorul energetic din Romania. Compania a luat cunostinta de concluziile investigatiei Consiliului Concurentei cu privire la contractele incheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sanctiunea aplicata companiei, in suma de 21.238.718,99 RON reprezentand un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizata in anul 2014. Alro nu a incheiat niciun fel de intelegere orizontala sau verticala in legatura cu contractul analizat de Consiliul Concurentei. Compania va analiza toate masurile legale necesare si va actiona pentru a demonstra, inca o data, ca, in relatia cu producatorul de energie electrica, a respectat, pe deplin, reglementarile in vigoare",  a anuntat Alro, potrivit Agerpres

Reprezentantii producatorului de aluminiu subliniaza ca, in calitatea sa de consumator final de energie electrica, Alro nu a revandut energia electrica, ci a folosit-o exclusiv in procesul de productie a aluminiului din cadrul grupului.

Mai mult, potrivit acestora, nu exista precedente in jurisprudenta europeana cu privire la sanctionarea unui consumator final de energie electrica pentru intelegeri pe verticala in vederea inchiderii pietei prin contracte incheiate pe termen lung.  

"Compania are un profil unic de consum al energiei electrice in Romania, plateste in avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrica acces la un flux financiar garantat pentru finantarea activitatilor sale operationale si de investitii, fara alte garantii pentru activele fixe si creantele sale", subliniaza documentul citat.  

Pe de alta parte, Alro reaminteste ca aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeana, intr-un dosar care viza un potential "tarif preferential" pentru electricitate.

In urma unei analize amanuntite, derulata pe mai multi ani, CE a concluzionat ca "Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata", se mai arata in comunicat.  

Potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice, citat de Alro, studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpara electricitatea este de 4,5 ori mai mare decat al companiei cu cel mai mic pret din Europa si de trei ori mai mare comparativ cu media europeana.  

"Alro activeaza pe o piata internationala puternic concurentiala, piata care a determinat inchiderea unor uzine de aluminiu in ultimii ani, tocmai din cauza costurilor nesustenabile cu energia electrica. Compania exporta peste 70% din productie, iar costurile mari, neconcurentiale cu energia electrica au facut ca Alro sa inchida 25% din capacitatea sa de productie", explica sursa citata.  

Consiliul Concurentei a sanctionat Hidroelectrica si 10 dintre partenerii sai contractuali cu amenzi in valoare totala de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica.