Qatarul va folosi economia românească pentru a-și face intrarea în UE. Ce planuri are în România cea mai bogată țară din lume
Doha, Qatar
Reprezentanți ai Qatarului, cea mai bogată țată din lume după PIB per capita, au venit la București pentru a discuta cu autoritățile despre viitoarea colaborare economică dintre cele două țări.
Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului (MMACA) informează ca ministrul de resort, Ştefan-Radu Oprea, s-a întâlnit cu şeful Direcţiei pentru portofolii regionale din cadrul Autorităţii de Investiţii a Statului Qatar (QIA) şi membru al familiei regale qatareze, Sheikh Faisal Thani Al-Thani, cu care a discutat oportunităţile de afaceri dintre România şi Qatar.
Temele principale de discuţie între cei doi oficiali au fost atragerea de investiţii în proiecte brownfield şi PPP în infrastructură şi energie, notează MMACA.
Ministrul Comerţului a prezentat delegaţiei qatareze lista proiectelor strategice în parteneriat public-privat şi cadrul macroeconomic favorabil investiţiilor în România.
"Economia românească poate fi o poartă de acces pentru interesele economice şi financiare ale comunităţii de afaceri qatareze în UE şi în regiunea Mării Negre”, a propus Ştefan-Radu Oprea.
Reprezentanţii Qatar-ului şi-au exprimat interesul pentru oportunităţile de investiţii în România, în special în proiecte de infrastructură rutieră, portuară şi aeroportuară, precum şi în producţia de energie electrică din surse regenerabile, o parte dintre proiecte fiind analizate în cadrul întâlnirii, împreună cu experţii români.
Ministrul Comerţului şi reprezentantul Autorităţii de Investiţii a Statului Qatar au convenit asupra oportunităţii continuării şi concretizării discuţiilor în cadrul unui Forum economic româno - qatarez.
La întâlnire au mai participat ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, consilierul de stat în Guvern Florin Radu Ciocănelea şi specialişti din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, din Ministerul Energiei şi de la Hidroelectrica SA.
În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale ale României cu Statul Qatar a fost de 40,73 milioane dolari, din care exporturi româneşti 36,46 milioane dolari, iar importuri din Qatar în valoare de 4,27 milioane dolari.
În urmă cu câteva zile, MMACA a anunțat o colaborare și cu fondul suveran din Kuwait. Atragerea de investiţii de tip greenfield, brownfield şi în proiecte de tip parteneriat public-privat a fost tema principală a întâlnirii de marţi dintre ministrul Ştefan-Radu Oprea şi Ahmed Al-Tahous, director executiv în cadrul Autorităţii de Investiţii din Kuwait (KIA).
Oficialii KIA şi-au exprimat interesul de principiu pentru oportunităţile de investiţii din România, inclusiv în proiecte PPP, piaţa de capital sau în domeniul imobiliar.
Autoritatea de Investiţii din Kuwait (Kuwait Investment Authority - KIA) este cel mai vechi fond suveran din lume, fiind înfiinţat în 1953. KIA este responsabilă pentru gestionarea Fondului general de rezervă din Kuwait (GRF) şi a Fondului generaţiilor viitoare (FGF), precum şi a altor fonduri încredinţate de către ministrul de finanţe.
Pe acelasi subiect: