Activitatile de productie si trading ale CEZ in Romania au generat un profit EBITDA (inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii) de 2,6 miliarde de coroane (103,4 milioane euro), de peste doua ori mai mare fata de 1,2 miliarde de coroane in anul precedent, conform datelor publicate joi de compania din Cehia.

Potrivit CEZ, cresterea profitului din activitatile de productie si trading a fost influentata de productia mai mare de energie la parcurile eoliene Fantanele si Cogealac. La 31 decembrie, erau in functiune toate cele 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totala instalata de 600 de MW, care poate asigura consumul pentru mai mult de 1 milioan de gospodarii.

In 2012, parcurile euroliene ale CEZ au generat energie de 965 GWh, in crestere cu 56% fata de anul anterior.

Pe segmentul de distributie si vanzare, CEZ a obtinut un profit EBITDA de 2,5 miliarde de coroane (99,5 milioane euro), in crestere cu 51% de la 1,7 miliarde de coroane in 2011.

Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.

La nivel de grup, CEZ a obtinut anul trecut un profit EBITDA de 85,5 miliarde de coroane (3,4 miliarde euro), in scadere cu 2,1% de la 87,3 miliarde de coroane in 2011.

Pentru 2013, CEZ anticipeaza cresterea productiei de energie in strainatate, in special datorita unei cresteri de 48% a productiei de energie regenerabila in Romania, prin activitatea de la Fantanele si Cogealac.

CEZ a intrat pe piata romineasca de energie in 2005, prin preluarea filialei de distributie si furnizare de energie Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.

Sumele in euro au fost calculate la un curs de schimb de 25,138 coroane pentru 1 euro, rata medie de schimb in primele 11 luni ale anului indicata de banca centrala de la Praga.