Compania a raportat pentru primul trimestru din 2013 vanzari de 5,78 miliarde de lei si un profit net de 1,33 miliarde de lei.

Performanta noastra financiara din T1/14 reflecta povara fiscala mai mare si mediul de piata deteriorat. Cererea scazuta pe pietele de gaze, electricitate si combustibili, impreuna cu marjele de rafinare mai mici au fost doar partial compensate de initiativele de excelenta operationala si management al costurilor in toate diviziile de activitate”, a declarat, intr-un comunicat, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

In perioada analizata, numarul angajatilor OMV Petrom a scazut cu 6%, de la 20.790 la 19.509 persoane.

Compania a produs in primul trimestru 16,36 milioane tone echivalent petrol (bep), cu 1% mai putin decat nivelul din primele trei luni ale anului trecut, de 16,46 milioane bep. Productia zilnica de hidrocarburi a fost de 182.000 bep, cu 1% mai mica fata de 183.000 bep in ianuarie-martie 2013.

Productia de titei si condensat a fost de 7,83 milioane bep, in scadere cu 2% comparativ cu 7,99 milioane bep. Productia de gaze naturale a crescut cu 1%, de la 1,3 miliarde metri cubi la 1,31 miliarde metri cubi.

Costul de productie a hidrocaburilor a crescut in primul trimestru cu 14%, de la 14,92 dolari pe bep, la 17 dolari. Compania arata, in comunicat, ca aceste costuri au urcat in principal din cauza costurilor mai mari in Romania, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb si a volumelor mai mici de productie disponibile pentru vanzare.

In Romania, costurile de productie exprimate in dolari/bep au crescut cu 16%, iar cele exprimate in lei/bep au crescut cu 14% fata de T1/13, in cea mai mare parte din cauza noului impozit pe constructii”, mentioneaza comunicatul, citat de Mediafax.

Petrom a generat in primul trimestru aproape jumatate din profitul grupului austriac OMV

Petrom a generat in primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, fata de 42% in primele trei luni ale anului trecut, castigul grupului austriac fiind afectat puternic de evolutia pe toate cele trei segmente, de explorare si productie, gaz si electricitate, precum si rafinare si distributie.

Profitul OMV inainte de dobanzi si taxe, ajustat pentru elemente nerecurente si efecte de inventar la rafinarii a scazut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arata intr-un raport al grupului.

Petrom a adus o contributie de 328 milioane de euro la rezultatul OMV, in declin cu 9% comparativ cu 360 milioane de euro in primul trimestru din 2013.

Rezultatul grupului austriac a fost influentat negativ de costurile mai ridicate inregistrate din depreciere si activitatea de productie in Norvegia si Romania, de presiunea constanta pe marjele de pe piata gazelor naturale, precum si de climatul dificil de pe segmentul de inmagazinare. Rezultatul mai slab al diviziei de rafinare si distributie reflecta marja redusa si impactul procesului de vanzare a complexului de rafinare Bayernoil, tranzactie care ar urma sa se incheie in trimestrul al doilea.

Castigul inainte de taxe si dobanzi al OMV a scazut cu 46% in primele trei luni ale anului, de la 1,26 miliarde de euro anul trecut la 675 milioane de euro, in timp ce Petrom a adus 327 milioane de euro la acest rezultat, cu 7% mai putin comparativ cu 351 milioane de euro in primul trimestru de anul trecut.

Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu 62% in intervalul analizat, de la 786 milioane de euro la 301 milioane de euro. Vanzarile grupului au coborat cu 9% in primul trimestru, de la 10,78 miliarde de euro la 9,82 miliarde de euro.