De departe, cea mai simpla si comoda metoda pentru cei care lipsesc putin de acasa e patrula cu sau fara caine.

In curtea unui bucurestean plecat in delegatie pentru patru zile, de exemplu, nu exista alarma montata si a ales sa isi pazeasca proprietatea cu paznici si caini. Cei doi au cheie si vin de patru ori pe zi sa verifice daca totul e in regula. Cel putin o data il aduc si pe Max, un rotwailer de un si jumatate, care ia fara gres urma talharilor.

Stefan Crisboi - director general companie securitate: "Nu exista program pentru ca si hotii stau si urmaresc si vad cand am venit si atunci nu avem ore fixe. Acest serviciu costa 50 de lei pe zi".

Pentru aceeasi suma de bani, unele companii pun la dispozitia clientilor doar paza canina pe intreaga zi.

Ghiaur are sapte ani si a fost antrenat sa se lupte cu hotii. Promite ca va poate apara curtea zile in sir fara sa faca pagupe. Cere in schimb mancare si afectiune de doua ori pe zi. Pe care le primeste de la angajatii firmei de securitate.

Cei care pleaca in concediu pot apela la sisteme de alarma temporare, care pot fi montate doar pe perioada vacantei.

Cu 200 de lei va puteti inchiria timp de doua saptamani un kit care contine sistemul de senzori si serviciul de inteventie. Sau, de ce nu, puteti alege valiza de alarma. Adica celebra cutie plina cu senzori care nu va protejeaza doar de hoti, ci si de incendii, scurgeri de apa sau gaz.

Cele mai utile sunt insa sitemele permanente. O varianta compusa din senzori de miscare si camere video, care se preteaza mai ales la curte, va costa 3000 de lei, plus 400 de lei monitorizarea pe luna.

Piata sistemelor de securitate este altfel una profitabila. In ultimii sapte ani s-a dublat si a ajuns la un miliard de euro.