"Prezentul act normativ creeaza cadrul legal pentru stingerea partiala sau totala a creantelor inregistrate in evidentele Ministerului Finantelor Publice si in contabilitatea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR). Statul isi va exercita calitatea de actionar la societatea Romfilatelia prin Ministerul pentru Societatea Informationala", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind luarea unor masuri financiar fiscale cu privire la Posta Romana.

Actionarii CNPR sunt MSI - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. La randul ei, CNPR controleaza integral Romfilatelia.

Potrivit MSI, adoptarea actului normativ va reduce arieratele CNPR la bugetul de stat si va creste atractivitatea la privatizare a operatorului national postal.

Stingerea creantelor fiscale se va face la valoarea titlurilor de participare stabilita printr-un raport de evaluare intocmit de catre un expert evaluator independent.

La finele anului trecut, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datoriile CNPR catre bugetul de stat se ridicau la 301,7 milioane de lei, din care scadente erau 102,7 milioane de lei. De asemenea, Posta avea datorii catre bugetul asiguarilor sociale de stat in suma de 177,6 milioane de lei, din care scadente erau 39 milioane de lei.

In plus, la bugetul asigurarilor pentru somaj, datoriile scadente ale operatorului postal au atins 1,04 milioane de lei dintr-un total de 20,5 milioane de lei.

Ofertele pentru privatizarea Postei Romane vor fi depuse pana la 28 mai. Viitorii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei Romane trebuie sa dovedesca ca detin resurse financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.