"Consideram ingrijoratoare evolutia companiilor cu o cifra de afaceri de peste un milion de euro pe an si peste 50 de angajati. Din pacate, putem aprecia ca mai multe companii din aceasta categorie au intrat in insolventa in acest an decat in anul precedent si nu credem ca aceasta degradare se va opri anul urmator. Nu vedem niciun motiv pentru ca acest trend sa se schimbe in perioada urmatoare. Sunt trei elemente de baza: consumul, care nu simtim ca urmeaza sa creasca, finantarea, pe care nimeni nu o porneste, si programele guvernamentale de sustinere, inexistente", a declarat Vizental citat de Mediafax.

In opinia sa, din cele circa 20.000 de firme care au intrat in insolventa in acest an aproximativ 4.000 au afaceri de peste un milion de euro si mai mult de 50 de angajati.

Pe de alta parte, Vizental considera ca piata insolventei da semne de maturizare, in conditiile in care in acest an au aparut cazuri de restructurari de companii in afara acestei proceduri.

"Exista o maturizare a participantilor la piata, pentru un faliment ajunge sa am un nebun si acesta merge inainte, pentru restructurare este nevoie sa am cel putin zece oameni destepti ca sa se intample. Toti participantii trebuie sa sustina aceeasi idee, si acest lucru poate sa se intample doar intr-o piata care a evoluat. In 2008, cand a aparut criza, nu puteam vorbi despre acest lucru. Dupa cinci ani de criza si experiente pozitive si negative pe pielea noastra, pe pielea altora, fiecare a invatat cate ceva", a spus Vizental.

El precizeaza ca restructurare este o masura care depinde de situatia companiei si ca nu poate fi aplicata in toate cazurile.

"In functie de starea companiei, aceasta poate fi restructurata sau reorganizata, adica sa intre in insolventa. Se poate sa intram intr-o anumita companie si masurile pentru restructurare sa fie total inutile, fiind mult prea tarziu. Se poate, de asemenea, ca intr-o companie situatia sa nu fie atat de grava si sa se poata evita insolventa. In esenta, reorganizarea este o masura judiciara cu reguli foarte clare, iar restructurarea este un ansamblu de negocieri si este bazata foarte mult pe identificarea de solutii si de adaptare la conditiile pietei, la cerintele creditorilor, a clientilor, a furnizorilor", a adaugat Vizental.

Marele avantaj al restructurarii este ca in caz de esec firma mai are la dispozitie varinta insolventei. Pe cealalta parte, dupa insolventa, nu mai urmeaza decat falimentul.

CITR are in portofoliu 350 de dosare de insolventa, cu datorii cumulate de 2,2 miliarde de euro si active de 500 milioane de euro. CITR a vandut in acest an active in valoare de 30 de milioane de euro, restul pana la 60 de milioane de euro fiind distribuit din profit, din recuperari de creante si din propria capacitate a companiei de a plati rate.

"Raportat la anii precedentii, in 2013 se poate observa o usoara dezmortire a pietei si un interes crescut fata de activele societatilor insolvente. Insa in marea ei majoritate, piata ramane in continuare una foarte speculativa si marcata de lipsa lichiditatilor. Pentru cele mai multe active se organizeaza si cate 15-20 de licitatii, si se ajunge uneori cu preturile la 50% din valoarea evaluata", a conchis Vizental.

In primele zece luni au fost inregistrate 23.543 de cazuri de intrare in incapacitate de plata, cu aproape 8% mai mult decat in aceeasi perioada din 2012, potrivit ONRC.