DEA, filiala de petrol si gaze a RWE, a fost cumparata de LetterOne Group, divizia de investitii a miliardarului rus Mikhail Fridman, pentru 5,1 miliarde euro. 

In urma achizitionarii activelor E.ON, DEA isi va dubla productia in Norvegia. Tranzactia va fi supusa spre aprobare autoritatilor de reglementare din Norvegia si UE. 

Presedintele board-ului de supervizare al DEA, Lord Browne, a spus ca achizitia este primul pas al realizarii strategiei de crestere a companiei. El a precizat ca are acces la resurse financiare substantiale si se asteapta sa faca mai multe investitii in zacamintele energetice din Norvegia. 

Saptamana aceasta, grupul petrochimic elvetian Ineos a achizitionat primul sau zacamant de gaze din Marea Nordului, de la LetterOne Group, divizia de investitii a miliardarului rus Mikhail Fridman. 

Conform unor surse bancare, vanzarea este estimata la aproximativ 750 milioane de dolari, in timp ce oferta initiala a LetterOne era de 1,2 miliarde de dolari.

Tranzactia va permite LetterOne sa-si continue planurile de achizitii in Europa si Africa de Nord, a declarat un purtator de cuvant al companiei.  Tranzactia a stopat divergentele dintre Mikhail Fridman si Marea Britanie, care i-a acordat un termen de sase luni pentru vanzarea zacamintelor din Marea Nordului, obtinute dupa achizitionarea DEA pentru 5,1 miliarde de euro. In caz contrar, Ministerul Energiei de la Londra a avertizat LetterOne ca licentele din Marea Nordului vor fi revocate, pe fondul inaspririi sanctiunilor impuse Rusiei de statele occidentale. 

Potrivit Forbes, averea lui Mikhail Fridman se ridica la 14,6 miliarde de dolari, el fiind pe locul 68 in topul celor mai bogati oameni din lume.

Activele detinute Mikhail Fridman in sectorul energetic se gasesc in diverse state, din Algeria pana in Polonia si din Libia pana in Norvegia. 

Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si una de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total circa trei milioane de clienti.