Compania americana care produce sistemul de operare Windows a avut, in perioada corespunzatoare a anului trecut, un profit net de 5,2 miliarde dolari si vanzari de 16,4 miliarde dolari.

Profitul companiei a depasit estimarile analistilor contactati de Reuters, datorita vanzarilor de computere personale, care au rezistat mai bine decat se estima la asaltul tabletelor.

In primele noua luni ale anului fiscal 2011-2012, incheiate la 31 martie, Microsoft a avut venituri de 55,6 miliarde dolari, in urcare cu 6%, si un profit de 17,4 miliarde dolari, fata de 17,2 miliarde dolari in intervalul corezpunzator al perioadei anterioare de raportare.

Rezultatele Microsoft au alimentat optimismul investitorilor pentru revigorarea celui mai mare dezvoltator de software din lume, care pregateste pentru acest an o versiune pentru tablete a Windows si spera ca va reusi, in 2012, sa stirbeasca dominatia Apple si Google pe piata smartphone-urilor si tabletelor.

"Rezultatele au fost sensibil mai bune decat ne asteptam. Veniturile au crescut cu 6%, si asta inainte de noul ciclu de produse, care ar trebui sa apara in jurul lunii octombrie", comenteaza un analist al Nomura Securities.

Microsoft nu a anuntat cand va fi lansat Windows 8, urmatoarea versiune a celui mai popular sistem de operare, insa majoritatea expertilor din industrie se asteapta la aparitia produsului pe piata in apropierea lunii octombrie. Windows 8 va deschide o noua nisa pe piata tabletelor si s-ar putea dovedi un concurent redutabil pentru iPad-ul gigantului Apple.

Piata asteapta in aceeasi perioada si o noua varianta a sistemului Windows Phone pentru smartphone-uri.

Actiunile Microsoft au crescut cu 2,5% la New York in sedinta electronica de tranzactionare de joi seara, atingand maximul ultimilor patru ani, si sunt in urcare cu 20% de la inceputul anului. Totusi, actiunile Microsoft se tranzactioneaza inca sub cotatiile de acum 10 ani, in principal din cauza perceptiei ca Microsoft nu aduce suficiente inovatii pentru a se putea bate cu Apple si Google.