"Am decis sa lucram impreuna cu Chevron intr-un proiect in Nigeria, pe care il consideram promitator", a afirmat Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil, care a refuzat sa ofere detalii despre proiect.

De asemenea, Alekperov a declarat ca Lukoil va mentine anul viitor plata dividendelor la acelasi nivel precum in 2014 si ca programul de investitii va fi redus cu 2 miliarde de dolari, la 14 miliarde de dolari.

Compania din Rusia, controlata de Alekperov si Leonid Fedun, a inceput sa-si extinda operatiunile in afara continentului european, prin proiectele derulate in Irak si Africa de Vest. De altfel, prin proiectul West Qurna-2 din Irak, Lukoil incearca sa-si dubleze productia din afara Rusiei.

In ceea ce priveste operatiunile din Nigeria, Chevron opereaza trei perimetre in Nigeria, Agbami Field, Aparo si Bonga SW. Planul grupului american este ca proiectele care vizeaza Aparo si Bonga SW sa fie dezvoltate in parteneriat cu o alta companie, potrivit site-ului oficial al celei de-a doua mari companii din doemniul energiei din Statele Unite.

In luna septembrie, Statele Unite a pus Lukoil pe lista sanctiunilor, pe fondul amestecului Rusiei in conflictulul din estul Ucrainei, ceea ce a condus la imposibilitatea companiilor rusesti din domeniul energiei de a folosi tehnologiile dezvoltate in strainatate.

In Romania, Lukoil detine rafinaria Petrotel-Lukoil si o retea de peste 300 de benzinarii. Lukoil Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri neta de 6,03 miliarde lei (1,35 miliarde euro), in crestere cu 15% fata de 2011, si are, potrivit datelor proprii, o cota de circa 20% din piata produselor petroliere din Romania.