Konieczny, FP: Atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini ar trebui sa fie alimentata de masuri de relaxare fiscala
Atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini ar trebui sa fie alimentata de masuri de relaxare fiscala, precum reducerea TVA la 20% incepand din 2016, urmata de scaderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe venituri din dividende de la 16% la 5% si eliminarea taxei pe constructiile speciale din 2017, apreciaza Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.
Sectoarele cu cel mai mare potential de crestere sunt, in opinia sa, energia, transporturile, IT-ul, bancile, constructiile, agricultura si sanatatea, transmite Agerpres.
IT-ul reprezinta 6% din PIB, dar, in opinia lui Konieczny, are potential sa atinga cel putin 10% in urmatorii ani, datorita infrastructurii solide, costurilor reduse si fortei de munca bine pregatite.
"Fundamentele macroeconomice sunt pozitive - datoria publica se situeaza sub 40% din PIB, deficitul bugetar a fost tinut sub control in ultimii ani, deficitul de cont curent a coborat sub 1% din PIB, pentru prima data in ultimii 25 de ani, iar inflatia este la minime istorice. Cu alte cuvinte, Romania este intr-o forma buna dupa incheierea programului cu FMI", apreciaza Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si manager al Fondului Proprietatea.
Romania s-a remarcat drept una dintre cele mai performante economii din UE in 2015. Ritmul de crestere din T3 plaseaza economia romaneasca pe locul 2 in UE, dupa Cehia, iar specialistii se asteapta la un avans al PIB de aproape 4% pentru intregul an 2015.
Totodata, Greg Konieczny prognozeaza o accelerare in 2016, datorita expansiunii consumului, a investitiilor, sustinute de absorbtia imbunatatita a fondurilor europene, si a dobanzilor aflate la minime istorice.
"Consumul intern a crescut puternic in 2015 (cu un ritm de aproape 5%) si ar trebui sa accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA si al maririi salariilor in sectorul public. Ca urmare, rata de crestere economica ar putea depasi nivelul de 5% in 2016", spune Greg Konieczny.
Piata locala de capital are, la randul sau, un potential de crestere semnificativ, iar acest lucru a fost vizibil anul trecut, cand s-a situat printre cele trei piete de frontiera care au avut o performanta pozitiva in 2015.
Ofertele publice initiale reprezinta un motor important de dezvoltare pentru piata de capital, care, in acest moment, se situeaza la doar 14% din PIB, unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune (in Polonia 64% din PIB, in Ungaria 55%, in Austria 26% si in Cehia 22%).
Listarea unor noi companii nu doar ar conduce la cresterea lichiditatii si la atragerea de noi investitori, dar ar asigura si o expunere mai mare a fondurilor de pensii pe piata locala. De asemenea, ar ajuta la continuarea cresterii sectorului fondurilor mutuale.
Un important punct de atractie pentru investitori este reprezentat de faptul ca societatile listate la bursa locala sunt subevaluate.
Totusi, avand in vedere cresterea economica puternica si perspectivele pozitive, diferentialul dintre valoarea perceputa si fundamente va incepe sa se restranga.
Greg Konieczny considera ca acum este momentul potrivit pentru a cumpara actiuni romanesti.