Opozanta ucraineana Iulia Timosenko a denuntat marti "un verdict fabricat" de regimul presedintelui Viktor Ianukovici, dupa ce judecatorul a estimat, la sfarsitul procesului sau, ca ea a abuzat de prerogativele sale de prim-ministru in 2009 "in scopuri infractionale", relateaza AFP.

"Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937", a declarat ea presei, facand referire la epurarile orchestrate in acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

"In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru (...) si-a folosit autoritatea si prerogativele in scopuri infractionale, comitand acte care depasesc clar drepturile si autoritatea sa", a afirmat marti judecatorul Rodion Kireev, anuntand verdictul dupa sfarsitul procesului.

Judecatorul a condamnat-o la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in cadrul semnarii unor contracte in domeniul gazelor cu Rusia, in 2009. Magistratul a subliniat ca aceste acorduri au costat scump compania publica ucraineana de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinte dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari", a declarat el.

Aflata in arest preventiv de la 5 august, Timosenko este judecata pentru ca a semnat in 2009, fara autorizarea Guvernului pe care il conducea, acorduri cu Rusia in domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capat unui conflict intre Kiev si Moscova, care a perturbat grav aprovizionarile cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeana, cu care Ucraina spera sa semneze un acord de asociere, a criticat aceste acuzatii si a avertizat ca o condamnare a opozantei ar avea consecinte negative asupra relatiilor dintre Kiev si UE.

Comunitatea internationala considera ca este vorba totusi de o condamnare politica, iar Timosenko va contesta decizia la CEDO.

Citeste si:

Cel mai vechi automobil din lume, in stare de functionare, vandut pentru 4,62 milioane de dolari