Hidroelectrica obtine un profit de 680 mil. lei in trimestrul III. Compania estimeaza castig record pentru 2013
Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 681 milioane lei in primele noua luni, la o cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei, si estimeaza ca va incheia acest an cu un "profit record", care va permite recapitalizarea companiei dupa pierderile de anul trecut.
Compania precizeaza, intr-un comunicat, ca in primele sase luni a depasit in mod constant indicatorii de performanta prevazuti in buget, evolutia mentinandu-se si dupa inchiderea procedurii insolventei, in conditiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scaderii cererii pe piata energiei electrice si preturilor de livrare.
"Pana la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs si livrat 11.336 GWh, iar estimarea productiei pentru intreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luata in calcul la constructia bugetului, dar semnificativ mai mica decat productia unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh. Profitul brut realizat in luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o productie de doar 828 GWh. Dupa primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei", se arata intr-un comunicat, preluat de Mediafax.
Hidroelectrica precizeaza ca, datorita cresterii semnificative a puterii instalate in parcurile eoliene, a inregistrat si o majorare a cantitatilor de energie tranzactionate pe Piata de Echilibrare, estimarea din bugetul de venituri si cheltuieli la nivelul intregului an, de 847 GWh, fiind depasita inca de la sfarsitul lui august 2013.
In aceste conditii, compania estimeaza o depasire semnificativa a acestui indicator, cu cel putin cu 200 GWh pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna o crestere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.
"Gradul de umplere in marile lacuri de acumulare este de 86%, ceea ce garanteaza acoperirea tuturor obligatiilor contractuale, precum si rezerva de putere si energie necesare pentru functionarea in siguranta a Sistemului Energetic National. In aceste conditii este de asteptat ca Hidroelectrica sa obtina rezultate economice foarte bune la finele anului", a declarat, in comunicat, presedintele Directoratului Hidroelectrica, Mihail Stanculescu.
Dupa declararea insolventei, compania a vandut energie doar la pretul pietei, a avut un control foarte strict al costurilor si va aplica aceeasi politica pentru maximizarea veniturilor si incadrarea costurilor in limitele bugetului aprobat pentru anul 2013, a afirmat el.
Stanculescu a adaugat ca s-a urmarit cresterea resurselor financiare deoarece Hidroelectrica are de achitat in perioada urmatoare datorii totale de circa 2,8 miliarde lei, care vor trebui acoperite conform contractelor cu bancile creditoare si cu prevederilor din Planul de reorganizare.
"Profitul record estimat pentru anul 2013 conduce la recapitalizarea companiei dupa pierderile curente si reportate de 689 milioane lei, inregistrate la sfarsitul anului 2012. Depasirea principalilor indicatori de performanta din bugetul pe anul 2013 reprezinta o certitudine in plus, in legatura cu posibilitatea Hidroelectrica de a plati in urmatorii ani datoriile esalonate in cadrul programului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa, creditele bancare contractate si celelalte obligatii curente", se mai arata in comunicat.
Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante, compania a incheiat anul 2012 cu afaceri de 2,4 miliarde lei si pierderi de 508 milioane lei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti". Tribunalul Bucuresti a decis in iunie 2013 inchiderea procedurii de insolventa. Statul detine 80% din actiunile Hidrolectrica, iar Fondul Proprietatea un pachet reprezentand 20% din titluri.