Hidroelectrica, aflata inca in insolventa, estimeaza un profit record pentru acest an, de aproape 250 mil. de euro
Hidroelectrica
Hidroelectrica, firma controlata de stat si aflata in insolventa, estimeaza ca va inregistra in acest an un profit de 1,1 miliarde lei (248,4 milioane euro), cel mai mare castig din istoria companiei.
Producatorul de electricitate a avut in primele zece luni un profit record de 943 milioane lei, castigul fiind mai mare cu 23,6% fata de cel din aceesi perioada a anului precedent. Totodata, in luna octombrie Hidroelectrica a inregistrat cel mai mare profit lunar de la infiintarea companiei, respectiv 124 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al companiei.
In primele 10 luni Hidroelectrica a produs si livrat 15,5 TWh, compania estimand pentru intreg anul 2014 o productie de minim 17,5 TWh.
"Rezultatul financiar de exceptie inregistrat pana in prezent creeaza premisele unui profit istoric de 1.100 miliarde lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 22% fata de rezultatul anului trecut si de 3 ori mai mare fata de profitul din anul 2010, cand s-a inregistrat cea mai mare productie de energie electrica realizata vreodata de Hidroelectrica, respectiv 20 TWh", se precizeaza in comunicat.
Compania, controlata de Departamentul pentru Energie, este in insolventa din luna februarie, a doua oara in mai putin un an, prima procedura fiind deschisa in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
"Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca statul este un prost manager. (...) Cand statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator, iar companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.
Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.
Pe acelasi subiect: