Guvernul a modificat programul IMM Invest și a adoptat IMM Factor, prin care statul acordă garanții de 50% pentru plata facturilor prin credit
Lei, bani
Guvernul a adoptat, în formă finală, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Programului IMM Invest, a anunţat, luni, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.
"După primirea tuturor avizelor necesare şi preluarea observaţiilor primite în cadrul acestor avize, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă în formă finală pentru modificarea Programului IMM Invest. Astfel, a fost majorat plafonul de garanţii de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde de lei, perioada ajutorului de stat sub forma dobânzii subvenţionate 100% în cadrul acestor credite pentru capital de lucru şi investiţii a fost modificată la o perioadă standard pentru toţi beneficiarii din cadrul acestui program, respectiv opt luni de zile de la data acordării creditului", a precizat Dancă.
El a adăugat că o altă modificare "importantă" vizează accesul IMM-urilor la credite pentru capital de lucru în aceleaşi condiţii de garanţii de stat şi cu dobândă subvenţionată de stat, respectiv majorarea plafonului pentru acest tip de credite la 5 milioane de lei, de la 1 milion de lei.
"Practic, IMM-urile vor putea accesa şi această facilitate de credit pentru capital de lucru până la 5 milioane de lei", a explicat Ionel Dancă.
Guvernul a aprobat și Programul IMM Factor
Guvernul a aprobat, totodată, prin ordonanţă de urgenţă, Programul IMM Factor, prin care statul oferă firmelor garanții pentru plata facturilor restante.
"A fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor. În acest caz vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip, costuri de garantare subvenţionate de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane de lei pe beneficiar", a spus Dancă.
El a explicat că este vorba despre un stimulent pentru piaţa financiar-bancară de a veni în sprijinul IMM-urilor şi al companiilor care, în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierilor în plata facturilor pe care le-au emis.
"O companie care doreşte să primească banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenţei acelei facturi. Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe ţări europene (...), statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanţiilor de stat", a indicat Ionel Dancă, la finalul şedinţei Guvernului.
Potrivit acestuia, valoarea plafonului de garanţii în cadrul acestei scheme este de un miliard de lei, pentru o perioadă de 12 luni. "În această perioadă, prin acest instrument, companiile vor putea avea acces mai uşor la lichidităţi ca urmare a decontării facturilor prin sistemul de factoring”, a completat şeful Cancelariei prim-ministrului.
Pe acelasi subiect: