Getin va plati circa 52 milioane de zloti (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania si aproximativ 111 milioane de zloti (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia, transmite Mediafax.

Tranzactia ar trebui sa se incheie in urmatoarele trei luni. Getin intentioneaza sa finanteze achizitia in parte din imprumuturi si a convenit sa acorde si fonduri de 3,2 miliarde de zloti (763 milioane de euro) pentru cele doua divizii, banii urmand sa fie folositi pentru plata unor finantari acordate anterior de compania austriaca subsidiarelor.

Grupul polonez trebuie sa puna la dispozitia VB Leasing Romania fonduri de 459 de milioane de zloti (109,5 milioane de euro). 

"Sumele ar putea inregistra schimbari pana la finalizarea preluarii", se arata in comunicat. 

VB Romania IFN este unul dintre cei mai mari sase jucatori de pe piata locala de leasing si opereaza prin sapte sucursale.  Ca urmare a preluarii integrale a VB Leasing Romania, Getin va obtine controlul indirect si asupra VBL Broker de Asigurare, o subsidiara a VB Leasing. 

Bancile detinute de grupul polonez, Getin Bank, Idea Bank si RIB, vor cumpara portofolii de imprumuturi de la cele doua companii de leasing care vor fi preluate. Pretul nu a fost dezvaluit.

Grupul financiar polonez, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varsovia. Czarnecki detine in prezent 55,8% din actiunile Getin Holding.  Getin Holding are activitati in Polonia si Europa de Est, in domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurarilor si al leasingului.  Grupul controleaza trei banci, Idea Bank, lider pe piata creditelor auto in Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrata pe imprumuturi de retail, si Kubanbank din Rusia. Getin mai detine in Rusia compania Carcade, prezenta pe piata leasingului. 

Cu o avere estimata de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogati oameni din Polonia. 

Grupul Volksbank a inceput in 2013 procesul de vanzare al Volksbank Leasing International, cu operatiuni si in Romania. Banca a fost nevoita sa vanda operatiuni din Europa Centrala si de Est ca urmare a conditiilor impuse de Comisia Europeana pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac in contextul crizei financiare.