Polul industrial Slatina are o importanta strategica pentru grupul italian, iar noul plan de investitii, cand va fi finalizat, va crea noi locuri de munca si va creste capacitatea de productie de la 10 milioane la 15 milioane de unitati.

Grupul Pirelli a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, cand a infiintat compania Pirelli Tyres Romania, iar in 2005 a inceput constructia fabricii de anvelope de la Slatina - un proiect "greenfield", primele anvelope fiind fabricate in 2006.

Investitiile suplimentare planificate pana la sfarsitul anului 2021 vor permite o imbunatatire a competitivitatii industriale a Pirelli la nivel european. Suprafata fabricii, care inca de la inceputurile sale a beneficiat de cele mai avansate tehnologii pentru fabricarea de anvelope auto pentru segmentul premium, destinate in principal pietelor din Europa de Est, va fi extinsa la 260.000 mp, de la 210.000 mp in prezent. Planul de dezvoltare implica, de asemenea, zona de productie de la Slatina dedicata sporturilor cu motor, incluzand o unitate de productie pentru campionatul de Formula 1 care sa functioneze ca back-up pentru principala fabrica Pirelli destinata Formulei 1, din Turcia.

"De-a lungul acestui deceniu, Pirelli nu a incetat sa se dezvolte. Acest lucru nu se datoreaza doar amplasarii strategice a fabricii din Slatina, care pentru Pirelli reprezinta un hub logistic si comercial de importanta majora pentru toata Europa de Est, ci si capacitatii de a atrage si de a sprijini investitiile internationale demonstrata de institutiile tarii, pentru care Italia este al doilea partener comercial si unul dintre cei mai importanti din punct de vedere al investitiilor", a declarat Tronchetti Provera.

Ministrul Finantelor: Pirelli are 3.000 de angajati si, indirect, angajeaza 15.000 de persoane

Grupul Pirelli are aproximativ 3.000 de angajati in Romania si indirect, prin implicarea si stimularea economiei pe orizontala, compania angajeaza pana la 15.000 de persoane, a afirmat ministrul Finantelor, Anca Dragu, prezenta la evenimentul organizat de investitorul italian.

Ministrul a mentionat ca in cei 10 ani de prezenta a Pirelli in Romania Ministerul Finantelor a contribuit la activitatea acestei companii prin schemele de sprijin pentru stimularea cresterii economice si dezvoltarea regionala.

"Vorbim de una dintre cele mai mari unitati de productie Pirelli din lume, aveti in Romania aproximativ 3.000 de angajati, iar in ceea ce priveste implicarea si stimularea economiei pe orizontala Pirelli angajeaza indirect pana la 15.000 de persoane. De asemenea, aveti un numar de peste 700 de contractori, dintre care peste 500 din zona respectiva, din zona Slatina", a declarat ministrul Anca Dragu.

Ministrul a adaugat ca Guvernul este alaturi de investitori prin scheme de sprijin, prin deduceri fiscale pentru domenii cum sunt cercetarea si dezvoltarea, iar investitia Pirelli de la Slatina a beneficiat de schema de ajutor pentru investitii mari.

"Ministerul Finantelor Publice deruleaza mai multe tipuri de scheme de ajutor, una dintre ele este ajutorul pentru investitii mari, cum este aceasta de la Pirelli Slatina, avem schemele de investitii pentru crearea de locuri de munca, sunt schemele de minimis pentru IMM-uri derulate de Ministerul Economiei, si in prezent alaturi de Ministerul Economiei lucram la o noua schema de ajutor pentru companiile mai mici, care intentioneaza sa investeasca in proiecte mai mici, intre unu pana la cinci milioane de euro. (...) Ministerul Finantelor Publice este alaturi de investitori nu numai prin aceste scheme de sprijin, dar si prin proiectele de sprijin fiscal, prin deducerile fiscale pentru cercetare-dezvoltare si prin aceste proiecte de deduceri fiscale pentru training", a spus ministrul.

La Slatina au fost prezenti vineri premierul Dacian Ciolos, ministrul Finantelor, Anca Dragu, ministrul Muncii, Dragos Paslaru. Grupul Pirelli a fost reprezentat de vicepresedintele executiv si CEO, Marco Tronchetti Provera, si de directorul general executiv al Pirelli Tyres Romania, Giuliano Menassi, cel care conduce Departamentul de Cercetare si Dezvoltare al Grupului.