Judecatorul districtual Carl Barbier a judecat, intr-un proces fara jurati, cine a fost vinovat de explozia de la o platforma marina din Golful Mexic, in care 11 oameni si-au pierdut viata, iar timp de trei luni a avut loc o scurgere masiva de petrol care a ajuns pana la coastele a cinci state.

Procesul a inclus si companiile Transocean si Halliburton, dar cea mai mare responsabilitate a revenit BP, relateaza Bloomberg. 

"Comportamentul BP a fost de neglijenta grava. Comportamentul Transocean a fost neglijent. Comportamentul Halliburton a fost neglijent", a scris Barbier in decizia curtii federale din New Orleans.

Barbier a stabilit ca 67% din responsabilitate revine BP, 30% Transocean si 3% Halliburton. 

Actiunile BP au scazut cu pana la 5,3% in urma informatiei. 

Decizia marcheaza un moment de referinta in procesele legate de impactul dezastrului.  Dezbaterile si marturiile din ultimii patru ani s-au concentrat pe stabilirea vinovatiilor pentru fiecare companie. Intre reclamanti se numara guvernul federal american, cinci state din zona Golfului Mexic, banci, restaurante, pescari si multi altii care vor sa isi recupereze pagubele suferite. 

Decizia de joi a judecatorului ofera un raspuns partial, dar recursurile ar putea face ca penalizarile sa fie stabilite dupa mai multi ani. 

BP a constituit rezerve de 3,5 miliarde de dolari pentru penalizari. Compania a inregistrat cheltuieli de 43 de miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de scurgerea de petrol, potrivit raportului financiar publicat la sfarsitul lunii iulie.  Costurile finale sunt inca supuse unor mari incertitudini, a precizat BP. 

Judecatorul mai trebuie sa stabileasca cantitatea de petrol care s-a scurs in ocean, acesta fiind un factor esential pentru determinarea raspunderii BP.