"Pentru noi a fost un an al provocărilor, a fost un an secetos şi conjuncturile de piaţă au fost favorabile în anumite momente. A fost un an complicat pentru că producţia de energie a fost mai mică", a arătat Badea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pe primul semestru compania a realizat doar 30% din investiţiile bugetate, din diverse motive, precum constrângeri de ordin intern sau legislativ. Însă, în al doilea semestru, investiţiile au fost realizate la nivelul a 90% din cele bugetate, astfel că, per total, valoarea indicatorului a ajuns la 62% la nivelul întregului an.

În ceea ce priveşte declaraţia ministrului Energiei, Anton Anton, privind repunerea pe masă a proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, Badea a arătat că "există o companie de proiect, iar, în cazul în care condiţiile de piaţă o permit, nu excludem o participare".

El a mai spus că Hidroelectrica analizează şi alte oportunităţi de investiţii, atât în ţară, cât şi în regiune.

Anterior, tot luni, ministrul Energiei a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că Hidroelectrica nu este momentan suficient de atractivă pentru a fi listată la bursă, după perioada de insolvenţă, astfel că are nevoie de consolidare pentru a ajunge pe piaţa de capital, a declarat, luni, Anton Anton, ministrul Energiei, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil.

El a fost întrebat când preconizează listarea la bursă a Hidroelectrica, de care se vorbeşte de mai mulţi ani.

"După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă, ea a trecut printr-o boală destul de grea şi a ieşit din boala asta grea, a scăpat, ca orice persoană bolnavă a ieşit uşor slăbită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngraşe", a spus ministrul.

Când a fost întrebat dacă se referă la extinderea activităţii companiei în alte sectoare, el a răspuns: "Nu se pune problema să intre în alte sectoare de activitate, ci să se consolideze, ca să pot să mă duc cu ea la bursă".

Guvernul a aprobat în 2013 o strategie de privatizare a Hidroelectrica prin listarea la bursă a 15% din acţiuni. Ulterior, Guvernul şi-a propus listarea a 10% din companie. Hidroelectrica a fost în insolvenţă între anii 2012 şi 2016.