Decizia a fost determinata de situatia financiara a Electrocentrale Bucuresti SA si datoriile inregistrate la furnizorii si distribuitorii de combustibil, servicii si produse, situatie generata, potrivit ELCEN, de neincasarea contravalorii pentru marfa livrata de la RADET Bucuresti.

Potrivit lui Dan Agrisan, membru in Consiliul de Administratie al Electrocentrale Bucuresti, cererea de insolventa va fi depusa cand vor fi finalizate documentele aferente.

"ELCEN va depune cererea de insolventa cand vot fi finalizate documentele aferente. E o chestiune de o zi doua lucratoare", declara, anterior, Dan Agrisan.

Decizia luata deriva din necesitatea reorganizarii societatii, dar si din cea de a asigura continuitatea producerii si furnizarii agentului termic pentru locuitorii din Bucuresti. "Mentionam ca, in acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei", precizeaza ELCEN.

Joi dimineata, Dan Agrisan a declarat ca alimentarea cu energie termica a Capitalei nu va fi afectata in aceasta iarna, chiar daca ELCEN si RADET vor intra in insolventa, atata vreme cat va exista o coordonare intre ELCEN, RADET si primarie.

Conducerea RADET a fost mandatata miercuri sa deschida procedura insolventei, un proiect de hotarare in acest sens fiind adoptat in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"In sedinta de CA de maine (joi - n.r.) vom inainta cerere catre Tribunalul Bucuresti. (...) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorica de 3,9 miliarde de lei. (...) Sedinta de maine va fi ultima a acestui CA. Dupa declararea insolventei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a explicat presedintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chirita.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, tot miercuri, ca intrarea in insolventa a RADET inseamna ca Regia va plati facturile la zi catre ELCEN, plati care nu sunt un moft, ci o necesitate absoluta pentru ca populatia sa primeasca apa calda si caldura.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi. Tin sa precizez ca sustinem orice forma de protectie juridica, atat timp cat societatea se recladeste pe principii solide si nu pericliteaza bunastarea cetatenilor. Insolventa inseamna, in primul rand, plata facturilor la zi", a aratat ministrul.