Dosarul Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro, restituit de instanta catre Parchetul Curtii de Apel Ploiesti
Tribunalul Prahova a dispus marti restituirea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro. In decembrie, magistratii au constatat neregularitatea rechizitoriului, aratand, printre altele, ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.
"In baza art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a C.p.p., dispune restituirea catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a cauzei avand ca obiect actiunea penala pusa in miscare in dosarul nr. 254/P/2014 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, cauza in care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: Bogdanov Andrey Iurevici (...), Rata Andrei (...); Dutu Dorel (...); Voinstev Alexey (...); Kuzina Olga (...); Danulescu Dan (...); SC Petrotel Lukoil SA (...) si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda (...)", se arata in decizia magistratilor de la Tribunalul Prahova.
Aceasta poate fi contestata in termen de trei zile de la comunicare.
La capitolul "in fapt", neregularitatea rechizitoriului consta in neindicarea activitatii infractionale concrete a inculpatilor, modul in care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enuntat de procuror, prin raportare la atributiunile de serviciu, nedescrierea concreta a actelor materiale si lipsa analizei procesului decizional in cadrul societatii pentru a demonstra caracterul esential al actiunilor inculpatilor in luarea deciziilor.
"In cazul inculpatei persoana juridica Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care sa fi actionat in numele sau; neindicarea societatilor comerciale favorizate de actiunile inculpatilor si a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey si Rata Andrei) in cadrul societatilor favorizate", se arata in decizia postata la acel moment pe portalul instantelor.
La capitolul "in drept", neregularitatea vizeaza neconcordante in prezentarea actelor materiale ale infractiunilor, in sensul ca actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar si nelamurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat si pentru fiecare an in parte si nelamurirea categoriilor de persoane vatamate in cauza.
Magistratii aratau ca, daca s-ar considera ca si actionarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vatamate, atunci toate acestea trebuie identificate si indicate.
Dosarul Lukoil a fost trimis in judecata de procurorii PCA Ploiesti la 3 august 2015, in acesta fiind deferite justitiei SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti- Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul sef Dorel Dutu.
Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.