Contractele de mandat ale conducerii companiei vor avea o durata de patru ani.

Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administratie al Transgaz, inclusiv presedintele Consiliului, vor primi o remuneratie egala cu salariul mediu brut pe ultimele 12 luni in ramura de activitate, iar membrul CA care ocupa si functia de director general va incasa o suma egala cu sase salarii medii brute pe ultimele 12 luni in ramura de activitate.  In situatia in care nu va exista un cuantum maxim legal al remuneratiei fixe, cea bruta va fi de 2.500 euro pe luna pentru presedintele CA si de 2.000 euro pe luna pentru fiecare membru neexecutiv al CA, iar membrul CA care ocupa si pozitia de director general va incasa o suma bruta echivalenta cu 10.000 euro, transmite Mediafax.

In luna aprilie, Adunarea Generala a Actionarilor Transgaz a decis ca indemnizatie fixa lunara bruta a administratorilor, inclusiv a presedintelui Consiliului de Administratie, sa fie in cunatum de 4.037 de lei. 

CA al Transgaz este condus de Ion Sterian, administrator al companiei din 2007. Ceilalti administatori sunt avocatul Stefan Radu Cernov, George Bogdan Iliescu (director la BRD Corporate Finance), Ion Petru Vaduva (fost CEO al Tiriac Holdings) si economistul Nicolae Vlad Neacsu, propus de Fondul Proprietatea.  Vaduva detine si functia de director general al Transgaz. 

Totodata, contractul de mandat prevede si unele componente variabile. Astfel, daca isi va indeplini integral obiectivele de performanta directorul general va primi in plus 60.000 euro brut pe an, presedintele CA suma de 15.000 euro anual brut, iar ceilalti membri neexecutivi ai CA cate 12.000 euro anual brut.  Astfel, veniturile brute ale directorului general ar putea ajunge la 180.000 de euro pe an. 

In contractul de mandat se precizeaza ca administratorii Transgaz vor avea o serie de criterii si obiective standard de performanta, printre care cresterea profitului inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) si reducerea cheltuielilor de exploatare. 

Tintele privind EBITDA din contractul de mandat sunt 589 milioane de lei in acest an, 583,7 milioane de lei anul viitor, 619,6 milioane de lei in 2015, 675,5 milioane de lei in 2016 si 713,3 milioane de lei in 2017.  Totodata, cheltuielile de exploatare la 1.000 lei venituri din exploatare ar trebui sa scada de la 737 lei in acest an la 724,5 lei in 2017. 

Ministerul Finantelor controleaza 58,5% din capitalul companiei de stat, iar Fondul Proprietatea detine un pachet de14,9% din capitalul Transgaz. Alti actionari cumuleaza 26,5% din titlurile transportatorului de gaze naturale.

CA Transgaz: Numarul de angajati va fi redus; structura actuala este aglomerata si ineficienta

Viziunea strategica a administratorilor Transgaz in privinta resurselor umane este aceea de reducere a numarului de personal in urmatorii ani, avand in vedere structura actuala aglomerata si ineficienta, precum si mentinerea unui nivel de crestere a cheltuielilor salariale in limita ratei inflatiei. 

"In general, viziunea strategica a administratorilor in ceea ce priveste resursele umane este aceea de reducere a numarului de personal in line cu pensionarile ce vor avea loc in urmatorii ani si mentinerea unui nivel de crestere al cheltuielilor salariale in limita ratei inflatiei", se arata in planul de administrare a companiei in perioada 2013-2017 elaborat de Consiliul de Administratie al companiei. 

Transgaz se gandeste la emisiuni de obligatiuni pentru investitii, precum si la credite bancare 

TGN ia in calcul realizarea unor emisiuni de obligatiuni sau imprumuturi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sau Banca Mondiala pentru finantarea investitiilor, intrucat nu reuseste sa atraga fonduri nerambursabile suficiente.  Alte metode prin care ar putea obtine finantari sunt participarea la programe derulate de "autoritatile competente" ale statului si obtinerea, de la Uniunea Europeana, a statutului de "proiect de interes comun" pentru investitiile de interes regional, se arata intr-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2013-2017 elaborat de Consiliul de Administratie al Transgaz. 

Documentul citat precizeaza ca, "din nefericire", doua din trei proiecte finantate cu fonduri europene au primit cereri de returnare a finantarii din cauza descoperirii unor nereguli. 

"Programul de modernizare si dezvoltare aferent perioadei 2013-2017 pune in evidenta reorientarea politicii de investitii de la modernizarea si retehnologizarea sistemului national de transport la dezvoltarea acestuia si a instalatiilor din dotare si executarea de lucrari in scopul cresterii eficientei energetice", potrivit documentului citat. 

Conducerea Transgaz considera ca anul 2014 va fi unul "crucial" in "definirea viitorului companiei". 

Trebuie subliniat ca acest plan de dezvoltare este un plan minim care va fi ajustat odata cu clarificarea nevoilor viitoare ale unor proiecte importante, cum ar fi exploatarea si transportul zacamintelor semnificative de gaze naturale descoperite in Marea Neagra si gazele de sist din zona Dobrogei si Barlad. 

Transgaz a bugetat pentru 2013-2017 investitii totale de 1,72 miliarde de lei (390 milioane euro), din care 732,7 milioane de lei in conducte. 

"Compania va trebui sa se mobilizeze agresiv pentru a-si indeplini chiar si planul minim de investitii considerand numarul limitat de proiecte in desfasurare care se continua in 2014", se arata in planul de dezvoltare.