Intre 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, "membrii gruparii actionau sistematic prin realizarea de achizitii intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania, Ungaria, cu beneficiari societati comerciale controlate in fapt tot de acestia de pe teritoriul Bulgariei si Ciprului, desi marfurile au fost pastrate pe teritoriul Romaniei si comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate in fapt de membrii aceleiasi grupari infractionale", sustin anchetatorii. 

Potrivit DIICOT, dupa ce se crea, prin intermediul unor firme din Romania, aparenta originii legale a motorinei Euro5 cu acciza platita si cu taxa pe valoare adaugata deductibila creata, produsele petroliere erau livrate beneficiarilor finali din Romania. 

"La acelasi grup infractional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparenta transportului produselor accizabile in cadrul unei livrari intracomunitare, fara ca marfurile sa paraseasca in fapt teritoriul Romaniei, membrii gruparii fiind sprijiniti de mai multe persoane", mai spun anchetatorii. 

Gruparea ar fi reusit astfel sa se sustraga de la plata accizei aferente cantitatilor de motorina Euro5 comercializate prin intermediul mai multor societati comerciale din Romania.

Procurorii spun ca desi pentru aceste cantitati nu a fost platita acciza aferenta la bugetul statului, motorina a ajuns sa fie consumata pe teritoriul Romaniei. 

In acest dosar, procurorii DIICOT au facut miercuri 25 de perchezitii in Ploiesti, Bucuresti, Oradea si Ilfov. In urma actiunii, noua persoane au fost retinute, urmand sa fie solicitata instantei arestarea preventiva a acestora. 

Ancheta a fost declansata ca urmare a unei sesizari primite de la Directia Generala Antifrauda din ANAF.