Curatarea bilantului a generat BCR pierderi de 546 milioane euro la noua luni
Banca Comerciala Romana a avut in primele noua luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decat in perioada similara din 2013, ca parte a procesului de curatare a bilantului, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).
"Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei", a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.
Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justa prin intermediul contului de profit si pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro), fata de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut, "reflectand eforturile accelerate de a solutiona creditele neperformante istorice".
BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis solutionarea accelerata, asteptandu-se o imbunatatire semnificativa a calitatii bilantului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante fata de finele anului trecut, precum si a performantei financiare pe termen scurt.
Rata creditelor neperformante a scazut cu 10 puncte procentuale, la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie.
"Ca urmare a acestor elemente, costurile de risc sunt asteptate sa contrabalanseze rezultatul operational ale bancii pe parcursul anului 2014", se spune in comunicat.
BCR a avut in primele trei trimestre un rezultat operational de 1,57 miliarde lei (352,6 milioane euro), pe baza unei cresteri a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizarii si imbunatatirii calitatii portofoliului de credite pentru companii, dar si a cresterii capacitatii de a atrage depozite.
"Alaturi de rezolvarea accelerata a mostenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul ca BCR a revenit puternic in piata. Cota de piata a bancii se situeaza deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate si observam, per ansamblu, o crestere substantiala a creditarii garantate si negarantate. Vom continua sa ne intarim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul retelei retail si corporate", a afirmat Spurny.
Reprezentantii bancii considera ca scaderea ratei creditelor neperformante este vitala pentru reluarea creditarii si imbunatatirea performantei. Totodata, capitalizarea bancii va absorbi "cu usurinta" masurile de curatare a bilantului si va ramane solida pentru a sustine o crestere sanatoasa pe toate liniile de afaceri. Totodata, activele bancii au scazut cu 8,4%, la 61,1 miliarde lei.
Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinta de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalanseaza volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. Portofoliul de credite imobiliare a urcat la 9,1 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut.
Creditele in moneda locala au crescut in sold cu 20%, la 6,6 miliarde lei.
Pe segmentul corporate, soldul creditelor performante a avansat usor, la circa 12,2 miliarde lei, trimestrul al treilea fiind primul din ultimul an cand soldul general al creditelor a crescut fata de trimestrul precedent, pe fondul cresterii numarului de imprumuturi nou acordate clientilor din sectoare precum energia, agricultura, constructii, farmacie si sanatate, industrie sau IT&C.
"BCR intentioneaza sa se concentreze in continuare pe creditarea in lei, astfel incat sa contrabalanseze pe termen mediu si lung mixul valutar al portofoliului de credite in favoarea monedei locale si sa foloseasca in intregime capacitatea puternica de autofinantare in lei", se precizeaza in comunicat.
Depozitele atrase de la clienti aproape au stagnat, cu un plus de doar 0,3%, la 37,62 miliarde lei (8,53 miliarde euro) fata de decembrie 2013.
"Depozitele clientilor raman sursa principala de finantare a BCR, dar banca se bucura de o sustinere puternica din partea bancii mama pentru finantarea pe termen lung, in acelasi timp beneficiind de surse de finantare diverse si contracte incheiate cu alte institutii financiare internationale", spun reprezentantii bancii.
Venitul net din dobanzi a scazut cu 16%, la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro), de la 2,12 miliarde lei (481,1 milioane euro), din cauza unui mediu de piata marcat de rate mai mici ale dobanzii, eforturilor de stabilire a unor preturi competitive in piata si solutionarea accelerata a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.
Pe de alta parte, venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, la 540,2 milioane lei (121,4 milioane euro), datorita concentrarii pe serviciile de tranzactii bancare, trecerea la operatiunile fara numerar si preferinta clientilor pentru solutii alternative de investitii si produse de asigurare. Rezultatul net din tranzactionare s-a diminuat cu 16,8%, la 281,3 milioane lei (63,2 milioane euro), din cauza tranzactiilor FX mai scazute. In acelasi timp, veniturile operationale s-au redus cu 12,6%, la 2,62 miliarde lei (589,7 milioane euro), de la 3 miliarde lei (680,6 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut.
Cheltuielile administrative generale au ajuns la 1,05 miliarde lei (237,1 milioane euro), in scadere cu 13,8%.
Atingerea tintelor de venituri si cheltuieli, stabilita in planul de redresare a bancii din 2012, este sustinuta de atentia continua acordata masurilor de eficienta si productivitate. Astfel, indicatorul cost-venit s-a imbunatatit, ajungand la 40,2% in primele noua luni, fata de 40,7% in perioada similara a anului trecut. Rata de solvabilitate conform standardelor locale s-a mentinut la 20%, peste cerintele BNR, de minim 10%. De asemenea, rata de capital nivel 1+2 IFRS de 24,9% (grup BCR) la iunie 2014, arata clar adecvarea capitalului BCR si sustinerea continua din partea Grupului Erste.