Prin aceasta miscare, realizata prin intermediul subsidiarei Credit Agricole Life, banca franceza devine actionar majoritar al celui de-al patrulea grup bancar elen.  

In 2013, Credit Agricole a vandut subsidiara elena Emporiki catre Alpha Bank pentru 1 euro, in conditiile in care in 2006 a platit 2,2 miliarde euro pentru preluarea bancii grecesti.  

Necesarul de capital al primelor patru banci din Grecia se ridica la 14,4 miliarde euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntat recent de BCE, o suma de aproape cinci ori mai mare decat capitalizarea lor de piata combinata.  

In cazul emisiunii demarate de Alpha Bank pentru majorarea capitalului, nivelul cererilor s-a ridicat la 2,5 miliarde euro, mult peste suma de 1,55 miliarde euro pe care cea de-a patra mare banca din Grecia si-a propus sa o stranga, au declarat doi directori.  

Testele de stres derulate de BCE au scos in evidenta ca necesarul cel mai mic de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,1 miliarde euro, urmata de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde euro in scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece si Piraeus Bank este de doua ori mai mare.

Aceasta va fi cea de-a treia recapitalizare prin care au trecut bancile grecesti dupa 2013, obiectivul fiind restabilirea increderii investitorilor in sectorul bancar elen, revenirea depozitelor care au iesit din sistem si refacerea capacitatii bancilor de a finanta economia.