Publicatia britanica Financial Times a alcatuit recent bagajul oamenilor de business, extrem de ocupati, aflati mereu pe drumuri. Potrivit jurnalistilor englezi, femeile isi organizeaza altfel valiza decat barbatii.

„Femeile obisnuiesc sa-si aleaga haine pentru prea multe ocazii”, spune Rachel Butterworth, stilist citat de FT. „Ar trebui doar sa se uite in agenda si sa se gandeasca pentru ce tip de evenimente au nevoie sa se imbrace, nimic in plus”, adauga specialistul, care marturiseste ca isi face cumparaturi din Anglia si Franta.

O problema frecventa in randul femeilor o reprezinta lenjeria de corp, deseori in numar prea mare. „Aceasta este cea care ocupa cel mai mult spatiu din valiza”, noteaza Butterworth.

In acelasi mod femeile de afaceri sunt sfatuite sa-si managerieze cu grija cosmeticele, mai exact sa-si ia doar strictul necesar.

In ceea ce priveste culorile hainelor alese, acestea ar trebui sa se axeze in general pe cel mult trei culori. „Daca plec pentru o Luna am grija sa-mi aleg haine intr-o singura noanta. Prima saptamana s-ar putea sa fie frumoasa, a doua mai ploioasa si tot asa si este important sa am culori care se armonizeaza, indiferent de vreme”, explica specialistul britanic.

„Totodata, ne dorim rochii care sa mearga pentru intalnirile de afaceri si pe care apoi sa le putem purta la o plimbare de seara. In mod normal imi iau la mine doua rochii, o bluza, un top mai casual, o pereche de jeans, o fusta si doua perechi de pantofi cu toc”, spune Rachel.

Butterworth sfatuieste femeile sa combine cu atentie obiectele de zi cu cele de seara: „In acest fel poti purta o bluza Equipment cu o jacheta Zara”, da Rachel exemplu.

Accesorizare inteligenta

Deseori, diferenta dintre un outfit de business si unul de seara consta doar in bijuteria potrivita ori intr-o esarfa eleganta, noteaza specialistul. “Esarfele sunt o buna investitie”, spune Butterworth. “De asemenea, ati putea apela mereu la gentile plic, pe care sa le purtati in interiorul gentilor de dimensiuni mai mari, va vor salva in fiecare seara in care va trebui sa mergeti la o intalnire.”

Tinutele preferate de domni

Barbatii se confrunta cu alte ganduri in momentul in care se pregatesc sa plece intr-un voiaj de afaceri, si anume: care sunt hainele potrivite pentru evenimentele la care urmeaza sa participe si daca ii vor incapea in micul lor bagaj.

Stilistul Patrick Bateman a explicat pentru Financial Times ca singura modalitate prin care domnii pot fi siguri ca nu dau gresi este sa-si aleaga piese de vestimentatie clasica. “In mod clar nu trebuie sa lipseasca pardesiul de dimensiuni medii, gri inchis, costumul negru sau puloverul bleumarin”, spune Bateman.

Daca adauga o pereche de blugi si cateva tricouuri mai casual, barbatii vor avea mai mult decat necesarul in calatorie.

“Daca aveti o camasa albastra sau alba si una cu dungi, o cravata subtire, inchisa la culoare si una in dungi si o batista alba, veti fi pregatit pentru orice ocazie. Culorile acestea merg la orice tip de eveniment”, explica Bateman.

Pantofii joaca un rol important in intreaga vestimentatie, motiv pentru care barbatii ar trebui sa le acorde multa atentiei. Mocasinii negri sunt cei care merg foarte bine cu blugii, iar pantofii negri de piele pot fi asortati atat la costumele inchise, cat si la cele gri.

Un detaliu important atat in vestimentatiile domnilor, cat si in cele ale doamnelor il reprezinta calitatea produselor. Atentie la materialul din care sunt confectionate hainele, precum si la modul in care va impachetati bagajul, concluzioneaza specialistii englezi.