Condimentele romanesti sau cum zace in paragina o afacere de zeci de milioane de euro
"Afacerile importante" vin uneori in ambalaje foarte mici. Atat de mici, incat romanii le trec repede cu vederea si le ingroapa. Din piata condimentelor, de exemplu, o piata in valoare de 60 de milioane de euro, noi nu mai castigam aproape nimic. Singurul institut unde se testau soiurile de plante aromatice zace in paragina si va fi inchis in curand.
Coriandrul romanesc are o aroma mai puternica si un continut mai mare de uleiuri esentiale care stimuleaza activitatea musculaturii intestinale si fortifica stomacul. O spune Kumar, un bucatar indian care s-ar bucura sa poata prepara praful "garam masala" si galustile din carne numai din coriandru de la noi.
Din 100.000 de hectare de coriandru inainte de Revolutie, mai avem 9000. "Sandra" si "Omagiu", singurele soiuri de coriandru romanesc dorm somnul de veci intr-o magazie improvizata de la statiunea Fundulea care va fi inchisa. Doar soarecii le gusta.
Intr-o magazie improvizata, angajatii pun la uscat castane salbatice. Colectia de menta, cimbru si tarhon romanesc e acum imbatranita.
Sofranul amar si picant este azi cel mai scump condiment din lume. Cel mai bun sofran il cultiva spaniolii pe platoul "La Mancha", dar muncesc pentru asta.
Pentru 450 de grame de fibre de sofran, aleg staminele din 400.000 de flori. Asa se explica de ce romanii n-au fost in stare sa-l pastreze nici pe "sofranas", o varianta mai ieftina, pentru uleiuri.
Pana si nemtii care aduc usturoi, cimbru si patrunjel din Germania sa-l ambaleze la noi recunosc ca ierburile romanesti sunt mai aromate. Doar cultivatorii sunt neseriosi.