Companiile de stat acorda angajatilor prime de Pasti cuprinse intre 150 lei si 3.500 lei. Unele dintre ele au pierderi uriase
Angajatii multor companii de stat vor beneficia de prime de Paste, care pot ajunge la 3.500 de lei de salariat, chiar daca unele sunt pe pierdere, in timp ce firme care au inregistrat profit in ultimul an fiscal au ales sa nu acorde angajatilor aceste bonusuri, potrivit datelor centralizate de News.ro.
Angajatii companiei care administreaza cel mai mare aeroport din Romania, Henri Coanda, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), ar urma sa primeasca fiecare o prima de Paste de circa 3.500 de lei brut, potrivit unor surse din piata.
Potrivit informatiilor oficiale trimise de companie, toti angajatii vor primi o prima egala. ”Salariatii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti primesc in anul 2017 o prima de Paste, acordata conform Contractului Colectiv de Munca, sub forma unei sume fixe egale pentru toti angajatii”, se arata in raspunsul trimis la solicitarea News.ro.
La Complexul Energetic Oltenia (CEO), companie aflata de mai multi ani pe pierderi si cu mari dificultati financiare, se vor acorda bonusurile si beneficiile prevazute pentru salariati conform contractului colectiv de munca (CCM) si contractului individual de munca (CIM), potrivit Ministerului Energiei.
Recent, conducerea companiei a acceptat majorarea primelor de Paste la 1.000 de lei pentru fiecare salariat, de la 700 lei in anii precedenti, au precizat surse aproapiate companiei. CEO a avut in 2015 pierderi de 960,85 milioane lei (213,5 milioane euro) si inregistra, la finalul acelui an, datorii totale de 2,7 miliarde lei (610 milioane euro), potrivit raportului trimis la Ministerul Finantelor.
Salariatii Oil Terminal Constanta, operatorul terminalului petrolier la Marea Neagra controlat de stat, primesc o prima in valoare de 1.000 de lei brut.
De asemenea, la Uzina Termoelectrica Midia se va acorda un adaos in suma fixa de 800 lei net/salariat, conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca. Aceste adaosuri sunt insa conditionate de profit.
In ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara (CEH), un alt producator de energie cu grave probleme financiare, cu ocazia sarbatorilor de Paste salariatii vor beneficia de tichete cadou in valoare de 200 lei/salariat.
De cealalta parte, la Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, primele se vor ridica la circa 200 de lei, impozabili, dupa cum au declarat, pentru News.ro, reprezentantii societatii. Primele sunt prevazute in Contractul Colectiv de Munca, dar se dau in functie de decizia conducerii.
Angajatii Hidroelectrica, care este alaturi de Romgaz cea mai profitabila companie energetica de stat, prima de Paste va fi de 520 lei net/salariat, conform contractului colectiv de munca. Compania va acorda in total celor 3.300 de salariati prime de Paste de 2,5 milioane lei.
De asemenea, transportatorul national de titei Conpet le va acorda angajatilor sai tichete cadou in limita a 150 lei pe salariat.
In cazul Electrocentrale Grup, Federatia Sindicatelor Libere Energetica a solicitat acordarea unui bonus cu ocazia sarbatorilor de Paste in anul 2017, iar in urma analizei economico-financiare efectuate, compania intentioneaza acordarea unui bonus brut de 500 lei pe salariat, respectiv aproximativ 350 lei net pe salariat.
Electrocentrale Bucuresti se afla, in prezent, in insolventa, iar pana in prezent societatea a fost in imposibilitatea sa negocieze si sa aprobe acordarea unui adaos.
La Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului nu este inca aprobat bugetul de venituri si cheltuieli, astfel incat nu este stabilit cuantumul tichetelor cadou care se vor acorda salariatilor.
Salariatii Nuclearelectrica, societatea care asigura 20% din productia de energie a tarii, prin centrala nucleara din Cernavoda, nu vor beneficia de prime cu ocazia Pastelui.
Nici Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie nu are aprobat bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2017, astfel ca nu se stie daca vor fi acordate bonusuri/alte beneficii cu ocazia sarbatorii Pastelui.
Alte doua mari companii energetice, monopoluri pe sectorul lor de activitate, sunt Transelectrica si Transgaz, care se afla insa in subordinea Ministerului Economiei. Angajatii Transelectrica nu vor beneficia de prime de Paste, insa salariatii Transgaz vor primi fiecare cate o prima de 300 lei impozabili.
Regia de stat care se ocupa cu dirijarea traficului aerian din Romania, Romatsa, va acorda angajatilor, potrivit prevederilor din CCM, prime de Paste in valoare de 800 lei brut, suma neta primita urmand sa fie de circa 550 lei net, potrivit unor surse din interiorul companiei.
La nivelul companiei de transport de pasageri pe calea ferata CFR Calatori, potrivit acordului incheiat luna trecuta, angajatii nu beneficiaza de prime de Paste.
CFR Calatori a incheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, in crestere cu 7% fata de 2015, si cu un profit de 1,2 milioane de lei, in linie cu rezultatele bugetate, potrivit rezultatelor preliminate trimise recent la solicitarea News.ro.
In schimb, angajatii companiei care administreaza reteaua de cale ferata, CFR SA, beneficiaza de prime. ”Conform Legii nr. 227/08.09.2015 privind Codul Fiscal, CFR SA poate acorda salariatilor sai cadouri in bani sau natura, cu ocazia Sarbatorilor Pascale 2017, cu o valoare maxima de 150 de lei/ salariat”, se arata in datele trimise la solicitarea News.ro.
Angajatii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor primi, ca si anul trecut, bonuri cadou in valoare de 250 de lei, potrivit prevederilor CCM.
Pe acelasi subiect: