CEC Bank a obtinut profit in 2014, in conditiile in care datele preliminare la nivelul sistemului bancar releva o pierdere estimata de circa 4,4 miliarde de lei, subliniaza banca. 

"Ca si in anii precedenti, partea de profit ramasa dupa plata impozitelor si constituirii rezervelor legale, in suma de circa sapte milioane de lei, a fost utilizata pentru majorarea capitalului social al bancii, care, in acest fel, a ajuns la valoarea de 1,170 miliarde de lei, in timp ce fondurile proprii insumeaza 1,46 miliarde de lei", potrivit CEC Bank, transmite Agerpres.

In aceeasi perioada, activele bancii s-au situat la circa 28 de miliarde de lei, pe fondul cresterii cu 6,4% a soldului creditelor acordate clientilor. 

"In anul 2014, CEC Bank a reusit sa creasca portofoliul de credite acordate persoanelor juridice cu circa 8,5%, continuand sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii, agricultura si autoritatile administratiei publice locale. Structura portofoliului de credite s-a schimbat in corelatie cu strategia si misiunea bancii. Astfel, in decembrie 2014, ponderea creditelor acordate persoanelor juridice in total portofoliu era de 68%, fata de doar 21% in 2006", se mai arata in comunicat. 

Rata creditelor neperformante a fost de 21,74%, in 2014, fara a lua in considerare vanzarile de credite, nivel apropiat de media sistemului bancar.

"In cadrul procesului de curatare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos in afara bilantului, prin 'write-off', credite neperformante in valoare de aproximativ 731 milioane lei, cheltuiala neta cu ajustarile pentru depreciere ridicandu-se la circa 547 milioane de lei", potrivit bancii. 

In plus, pana la finalul lui 2014, banca a finantat 26.568 de proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor depaseste noua miliarde de lei. De asemenea, din surse BERD, banca a acordat 531 de credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), in suma de peste 120 de milioane de lei. 

Depozitele totale constituite de clienti la CEC Bank au crescut, anul trecut, cu circa 8,8%, pe baza avansului depozitelor atrase de la persoane juridice, cu aproximativ 22%, si a celor de la clientii persoane fizice, cu aproximativ 7%.  In acelasi timp, numarul de clienti activi a crescut la 2,6 milioane, persoane fizice, si 138.000, persoane juridice, la finalul lui 2014.