BNR: Capacitatea companiilor de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii este scazuta
Capacitatea companiilor de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii este scazuta. Aproximativ o treime dintre acestea spun ca ar fi afectate de o majorare intre 1 si 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat si la euro, potrivit unui sondaj pentru perioada aprilie - septembrie 2015, publicat de BNR.
"Cele mai multe companii cu credite in lei se finanteaza la o rata a dobanzii intre 3 si 5%, iar majoritatea firmelor cu credite in euro se finanteaza la o rata medie a dobanzii intre 2-4 %", se arata in document.
Majoritatea firmelor au declarat ca nu au nevoie de finantare de la banci sau institutii financiare nebancare (61%), proportia fiind usor sub cea inregistrata in sondajul anterior (64% in martie 2015).
Ponderea companiilor care considera ca nivelul actual al costului de finantare ar afecta activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa imprumutul a ramas aproximativ aceeasi (24% din total companii in septembrie 2015, fata de 23% in martie 2015).
"IMM-urile continua sa considere intr-o proportie mai ridicata decat corporatiile ca nu au nevoie de finantare de la banci sau institutii financiare nebancare (61% din IMM-uri fata de 46% din corporatii), dar diferenta este in scadere pe fondul cresterii ponderii corporatiilor (de la 25% in martie 2015).
Cu toate acestea, o parte importanta a corporatiilor continua sa declare ca nivelul costului finantarii nu ar afecta capacitatea de rambursare a imprumutului si nici activitatea companiei (31 la suta in septembrie 2015)", arata sondajul BNR.
De asemenea, majoritatea companiilor nefinanciare declara ca intentioneaza sa isi mentina sau sa isi reduca gradul de indatorare bancara.
"Analizand raspunsurile firmelor care declara ca nu ar lua credite, cea mai mare parte a companiilor (25% in cazul creditului in lei si 29% in cazul creditului in euro) spun ca ar accesa un credit la nivelurile cele mai scazute de dobanda, conform optiunilor oferite de sondaj (intre 0,1% si 3% atat pentru creditele in lei, cat si pentru creditele in euro).
Relativ la ratele medii de dobanda pentru creditele in stoc acordate companiilor nefinanciare (respectiv 5,2% la creditele in lei si 4,1% la creditele in euro, la momentul de referinta septembrie 2015), doar 4% dintre companii ar fi acceptat o rata a dobanzii maxime intre 5 si 7% pentru un credit in lei si doar 8% ar fi acceptat o finantare avand o rata maxima a dobanzii intre 3 si 5% pentru un credit in euro, mai spune Banca Centrala.