Bloomberg: Ministrul Finantelor crede ca Romania poate profita de perioada dificila prin care trece Polonia
Romania are sanse sa devina destinatia favorita pentru investitii in Europa de Est, in conditiile in care politicile adoptate de noul Guvern polonez, performerul din anii anteriori, i-au dezamagit pe investitori, crede ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, scrie Bloomberg.
Anca Dragu crede ca Romania a fost subestimata de investitori si eclipsata de tarile vecine, argumentele sale fiind cresterea economica estimata la peste 4% in acest an si un climat politic calm. Comparativ, la mijlocul lunii trecute, S&P a coborat cu o treapta ratingul Poloniei pe fondul ingrijorarilor ca noul Guvern submineaza independenta unor institutii cheie.
"Exista anumite evolutii in regiune care ii ingrijoreaza pe investitori. In contrast, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila, avem o populatie educata si o relativa stabilitate politica care trebuie apreciata mai mult pentru ca nu avem partide extremiste care provoaca probleme in alte tari'", a declarat Anca Dragu.
Cu toate acestea, Romania nu este straina de criza politica, comenteaza Bloomberg.
Cabinetul din care face parte Anca Dragu a fost numit in noiembrie, dupa ce protestele anticoruptie l-au fortat pe fostul premier Victor Ponta sa demisioneze. In plus, Romania va trebui sa concureze pentru fondurile care parasesc Polonia cu alte tari din regiune, precum Cehia, un stat ale carui costuri cu imprumuturile pe 10 ani sunt mai mari decat cele ale Japoniei, Elvetiei, Germaniei si Olandei.
In conditiile in care Romania are unul dintre cele mai puternice ritmuri de crestere din UE, tara a implementat reduceri de taxe si majorari de salarii in sistemul de stat inaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos a promis sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% din PIB.
Ministrul Finantelor crede ca este posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic, avand in vedere ca avansul economiei ar putea depasi cresterea de 3,6% in ritm anual, inregistrata in T3 din 2015, iar colectarea taxelor se imbunatateste ca urmare a combaterii evaziunii.
"Nu cred ca exista riscul sa depasim tinta de deficit si sa fie declansata procedura de deficit excesiv pentru ca exista o multime de factori care lucreaza in favoarea noastra", a spus Anca Dragu.
In opinia ministrului Finantelor, cresterea economica a Romaniei este una sustenabila "in acest moment".
Guvernul intentioneaza sa puna la punct un model de crestere economica pe termen lung care este mai echilibrat, prin stimularea investitiilor si atragerea mai multor companii. In timp ce taxele au fost reduse, eforturile destinate combaterii evaziunii au facut ca veniturile colectate din TVA sa creasca cu 12% anul trecut, sustine ministrul Finantelor.
"Acesta este in mod clar rezultatul eforturilor noastre de reducere a evaziunii fiscale", a spus Anca Dragu.
Chiar daca anul trecut Guvernul de la Bucuresti a cheltuit, in decembrie, echivalentul a 2% din PIB, Anca Dragu afirma ca Ministerul de Finante va implementa o planificare bugetara trimestriala pentru institutiile publice si companiile de stat.