Venitul operational al Intesa Sanpaolo in Romania a stagnat la 47 milioane euro, in timp ce costurile operationale au scazut cu 8,8%, la 30 milioane euro. Astfel, profitul operational a urcat cu 21,6% fata de 2012, la 16 milioane euro, potrivit unei prezentari publicate vineri de banca italiana, scrie Mediafax.

Intesa Sanpaolo avea la finele anului trecut active totale de 1,2 miliarde euro pe piata romaneasca, in stagnare fata de sfarsitul lui 2012, reise din datele prezentate anterior de grupul italian. Depozitele atrase de la clienti totalizeaza 700 milioane euro la 31 decembrie, iar creditele catre clienti 800 milioane euro.

Expunerea totala a grupului pe Romania, inclusiv pe datoria guvernamentala, cuprinde credite de 912 milioane euro si titluri si obligatiuni in valoare totala de 155 milioane euro.

Banca noteaza, in planul strategic pentru perioada 2014-2017, ca isi va "reevalua/repozitiona" prezenta in tari unde operatiunile bancii nu sunt suficient de mari sau unde banca se afla intr-o situatie dificila. Printre aceste tari se numara Albania, Bosnia, Slovenia, Ungaria, Rusia si Romania.

In acest sens, banca ia in calcul mentinerea prezentei pe piata, cu "extragerea la maxim" de sinergii si imbunatatirea eficientei operatiunilor, precum si evaluarea oportunitatilor de crestere a afacerilor pe pietele mai atractive sau "acorduri cu alti jucatori internationali", se spune in planul strategic al Intesa Sanpaolo.

In tari precum Slovacia, Serbia, Croatia si Egipt, considerate piete strategice sau cu potential ridicat, banca intentioneaza sa-si consolideze prezenta prin cresterea afacerilor peste dinamica pietei si optimizarea serviciilor traditionale si online oferite, inclusiv in privinta segmentelor si sectoarelor de piata acoperite.

De asemenea, banca italiana vrea sa lanseze initiative transfrontaliere concentrate pe pietele cu potential ridicat, cum ar fi extinderea internationala in zona de consumer finance si lansarea de produse de asigurari pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii.

La randul sau, Intesa Sanpaolo Bank Romania a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca grupul italian isi mentine si intentioneaza sa-si intareasca prezenta pe plan local, fiind numit de la 1 martie un nou director general al bancii, Marco Capellini, pentru care se asteapta autorizarea BNR.

El a fost in ultimii 3 ani vicepresedinte al Comitetului Executiv si director general adjunct la Banca Intesa Belgrad. In perioada 2003-2006 a condus fosta Sanpaolo IMI Bank Romania din pozitiile de director general si membru al Consiliului de Administratie.

"Intesa Sanpaolo Group este increzator si puternic dedicat pietii romanesti. In plus, negocierile incepute la sfarsitul anului trecut cu Posta Romana pentru a oferi servicii bancare si financiare prin oficiile postale demonstreaza inca o data interesul real al Intesa Sanpaolo Group in tara noastra", a declarat Capellini in comunicat.

Grupul Intesa Sanpaolo este prezent in Romania din 2008.

La nivel global, Intesa Sanpaolo a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o pierdere record de 5,19 miliarde euro, cauzata de amortizarea fondului comercial si constituirea de provizioane pentru acoperirea creditelor neperformante.

Provizioanele constituite de banca au crescut la 3,1 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, fata de 1,46 miliarde euro in perioada similara din 2012. Banca a inregistrat totodata un impact negativ de 5,8 miliarde euro cauzat de amortizarea fondului comercial.

Actiunile Intesa Sanpaolo au crescut vineri dimineata pe bursa de la Milano cu 3,2%, la maximul ultimilor 2 ani, investitorii trecand cu vederea pierderile dupa ce banca a anuntat noul plan de afaceri.