Aplicaţia pentru eliberarea certificatelor pentru situaţie de urgenţă este funcţională. În ce condiții pot companiile să-și amâne ratele la bănci, plata chiriilor și a utilităților
Tranzactii, achizitii, contract
Aplicaţia pentru eliberarea Certificatelor pentru Situaţie de Urgenţă este funcţională începând de duminică seara, certificatele putând fi eliberate automat, pe portalul prevenire.gov.ro, a anunţat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Aplicaţia este funcţională. Azi (duminică n.r) toată ziua am stat în discuţii cu colegii de la mister care s-au ocupat. Le mulţumesc celor de la STS care s-au implicat toată această săptămână să terminăm aplicaţia. Este funcţională, este ridicată pe site, deja sunt companii româneşti care solicită şi au obţinut acest certificat.(...) Aşa cum am promis a fost gata azi, chiar dacă este seară. Pe portalul prevenire.gov.ro se pot elibera automat, fără nicio interacţiune între autoritatea publică centrală şi companii", a afirmat ministrul Economiei, la B1TV, scrie Agerpres.
Ministrul a explicat că acest certificat este de două tipuri. Tipul unu, sau albastru, care atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parţial ca efect al deciziilor autorităţilor publice în aplicarea decretului.
"Practic acele companii a căror activitate a fost oprită parţial sau total de către ordonantele militare: baruri , cafenele... Cu acel certificat compania poate să-şi amâne plata la chirie, utilităţi, pentru acele spaţii unde activitatea a fost oprită. Al doilea lucru: pot să depună pentru a obţine eşalonarea ratelor creditelor la bănci. Şi al treilea lucru: pot să invoce, doar ca IMM, în caz de forţă majoră, cu acest certificat de situaţii de urgenţă şi nu mai este nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerţ pentru a obţine, dacă se dovedeşte că e forţă majoră", a precizat Virgil Popescu.
Al doilea tip de certificat pentru situaţii de urgenţă este de tip galben şi atestă că firma a avut veniturile sau încasările diminuate cu cel puţin 25% în martie faţă de media lunilor ianuarie şi februarie. Cu acest certificat au aceleaşi beneficii, mai puţin amânarea la plata chiriilor, pentru că activitatea lor nu a fost oprită.
"Dacă vom mai avea alte facilităţi pe care vrem să le acordăm companiilor lovite de criză, vor beneficia cu acest certificat. Evident că la următoarele pachete pe care le vom face, în următoarele valuri, când vrem să repornim economia, vom ţine cont de aceste certificate şi anumite facilităţi de ajutoare de stat vor veni către acele companii lovite", a subliniat ministrul.
Pe acelasi subiect: