"Este clar ca anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat fata de un consum care deja a fost stimulat in acest an. Efectele se vor resimti si in 2017. Este important de vazut cat de mult se vor inflama dezechilibrele, acest deficit comercial", a spus Anghel.  

Potrivit acestuia, daca in Romania consumul s-ar fi bazat pe produse fabricate in tara, atunci cresterea economica ar fi fost si mai mare, iar economia ar fi crescut mai sanatos.  

"Daca ne uitam, exista deficite comerciale, iar asta inseamna ca noi consumam mai mult din ce produc altii. Practic exportam seva pe care noi o producem aici catre alte tari de unde importam. Cresterile economice ar fi fost mai mari daca noi nu am fi exportat. Daca acest consum se baza pe produse fabricate in Romania, atunci cresterea economica ar fi fost si mai mare, atunci economia ar fi crescut mai sanatos. Este o idee foarte buna un guvern tehnocrat sa se gandeasca la acest lucru pana anul viitor la alegeri. Din consum putem sa traim o perioada mai bine, dar la un moment dat va veni nota de plata. Este foarte important sa avem investitii in aceasta economie si din acestea pe termen lung vom putea trai mai bine", a explicat Anghel potrivit Agerpres.

Guvernul a aprobat, in octombrie, mai multe modificari la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apa la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microintreprinderilor si scutirea de impozit pe profit pentru unitatile din invatamantul preuniversitar.  

Specialisti in domeniul fiscalitatii si mediului de afaceri dezbat, marti, noile prevederi ale Codului Fiscal, in cadrul conferintei "Business to more Business".