"Sunt disponibil. Imi place ceea ce fac si privesc catre anii buni care vor urma pentru Erste", a declarat Treichl intr-un interviu acordat ORF, citat de Reuters. 

Actualul mandat al sefului Erste se incheie in iunie 2017. Treichl (62 ani) este presedinte al boardului si director general al Erste Group din iulie 1997. 

In pofida pierderilor mari anticipate in Romania si Ungaria, care vor aduce Erste la o pierdere record in acest an, banca nu are nevoie de capital suplimentar, a spus Treichl. 

"Avand in vedere rezultatele pe care ne asteptam sa le inregistram in urmatorii ani, consideram ca suntem suficient de bine capitalizati si vom intruni toate cerintele autoritatilor de reglementare de la Bruxelles si Frankfurt", a spus el. 

Titlurile Erste au inchis vineri in declin cu 16%, dupa ce banca austriaca a estimat pentru 2014 pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza provizioanelor din Ungaria si Romania. Banca austriaca anticipeaza ca provizioanele vor atinge in acest an 2,4 miliarde de euro, cu 40% mai mult fata de estimarile anterioare.

In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana, pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group. 

Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.  Ca urmare a acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a creditelor neperformante. 

Directorul general al BCR, Tomas Spurny, a declarat ca banca intra in semestrul al doilea cu intentia de a curata bilantul. 

"In contextul strategiei noastre, recomandarile de reglementare reprezinta o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante. Suplimentar fata de masurile de curatare a bilantului, avem in plan investitii semnificative in capacitatea noastra de a fi competitivi pe segmentele retail si corporate. Desi implementarea acestor masuri afecteaza profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea buna. Privit in contextul general, acceleram redresarea bancii, imbunatatind capacitatea noastra de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sanatoasa si solida a bancii. Iar aceasta baza, activitatea comerciala curenta, prezinta semne de imbunatatire continua, considerand estimari prudente si capital suficient de puternic. BCR inregistreaza in acest moment o cota de piata respectabila pe segmentul creditarilor noi, precum si o consolidare semnificativa a bazei de depozite", a afirma Spurny, potrivit Mediafax.

BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele institutiei de credit s-au redus cu 6,8% fata de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro). 

Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de imprumuturi, din cauza reducerii totale a celui de credite, in special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut. 

Anul trecut, cea mai mare banca din Romania a inregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, fata de o pierdere de 1,22 miliarde lei in 2012, la active in scadere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului. 

In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor.