Actiunile companiei britanice SAB au urcat cu 22% la Bursa de la Londra, in timp ce titlurile grupului belgian AB InBev aveau un avans de 11% la Bruxelles, inainte de a fi suspendate de la tranzactionare. 

Valoarea combinata a celor doua companii este de cel putin 350 miliarde dolari, pe baza pretului actiunilor de la inchiderea sedintelor bursiere de marti.

Compania care ar rezulta in urma tranzactiei ar produce aproximativ o treime din cantitatea de bere consumata pe plan mondial. 

AB InBev a anuntat miercuri ca a abordat Board-ul SABMiller pentru"'combinarea celor doua firme", insa a avertizat ca nu exista certitudini ca oferta va duce la incheierea unui acord, transmite Agerpres.

Tinand cont de marimea celor doua companii, pentru a obtine aprobarea autoritatilor de reglementare, AB InBev si SAB vor trebui sa-si vanda unele operatiuni. In schimb, entitatea combinata va putea sa se extinda mai agresiv pe pietele in crestere rapida. 

InBev, care detine brandurile Budweiser, Stella Artois si Corona, domina piata din America Latina, in timp ce SABMiller are o prezenta importanta in Africa si Asia.  SAB, producatorul brandurilor Miller Lite, Peroni si Grolsch, nu reuseste sa inregistreze crestere in Europa si America de Nord.

Compania, cu sediul la Londra, a anuntat recent ca a compensat declinul din Europa si piata dificila din SUA prin reducerea costurilor si orientarea spre consumatorii din tarile in curs de dezvoltare din America Latina si Africa.

SABMiller plc. este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distributie pe sase continente. Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, cu brandurile Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nostro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's si Stejar.